torsdag 19 augusti 2010

Elitsatsning och snögeneral

Eftersom jag tagit bilen till åklagaren i tidig morgontimme, så har jag ägnat bilresan åt radiolyssnande. Fp-ledaren Jan Björklund var dagens partiledare i radioutfrågningen. Jag har redan tidigare uttalat ett visst stöd för Björklunds satsningar på skola och utbildning.Det är också det enda stöd för borgarna som jag kan uppamma, och jag tyckte nog också att han skötte utfrågningen långt bättre än sina allianskollegor. Maud Olofsson var en ren katstrof som vanligt, och de sista kristna väljarna måste väl ha lämnat KD efter Göran Hägglunds insats. Inte ett ideologiskt färgat svar, så långt örat kunde nå......

Och jag stöder, hur konstigt det än kan låta, även Björklunds idéer om elitklasser i t.ex.matematik eller språk. Sådana klasser finns redan i musik och idrott, och min erfarenhet från folkhögskolan är den, att elever som kom till oss från musikgymnasier eller musikklasser nästan utan undantag var mycket duktiga även i andra ämnen. Det ena tycks ge det andra, och kan en satsning på matematik eller engelska ge bättre kunskap även i fysik, historia och religion så inte mig emot. Så långt jag förstår så skulle inte en sån elitsatsning heller bli dyrare och alltså inte gå ut över en satsning på handikappade och svagpresterande elever.

Och friskolor, som missköter sig och bara strävar efter vinst, ska kunna förbjudas enl. Björklund. Tack för det, men varför slogs du för friskolor överhuvudtaget? Hur dom än sköter eller missköter sig, så går deras blotta existenx ut över de kommunala skolorna.

Och jag har också svårt när major Björklund pekar med hela handen och kräver förbud not burka och nikab och speciella krav av olika slag för svenskt medborgarskap. Jag tycker inte heller att Björklund har profilerat sig i integrationsfrågor av olika slag på samma tydliga sätt som hans företrädare Bengt Westerberg gjorde. Så; om något av de borgerliga småpartierna åker ur riksdagen och om Sverigedemokraterna kommer in...... Tala klarspråk där också Björklund!!

Och så ska Trafikverket utse en snögeneral. Generaldirektören i sagda verk sa det i min bilradio i morse. Jag trodde inte mina öron. Visserligen ville han ha fler snöskottare och fler uppvärmda järnvägsväxlar också för att möta nästa snövinter. Men också en snögeneral! En byråkrat som ska samordna alla insatser. Lägg dom pengarna på ännu bättre utrustning i stället! Men lite orolig blir man när man tänker på att det är Åsa Torstensson, infrastrukturminister, som ska hålla i dom problemen även nästa vinter. Om nu olyckan är framme den 19 september.Hon tillhör dem, som Reinfeldt måste byta ut om sagda olycka händer. Tillsammans med Husmark-Pehrsson och flera andra.

Bilen till åklagaren förresten. Varför det? Åk-lagaren....