fredag 14 januari 2011

VM för den okunnige

Det är lika bra att jag erkänner det på en gång; jag har aldrig sett en enda handbollsmatch live. Jag har liksom aldrig befunnit mig på samma plats som handbollen. Örnsköldsvik—ingen handboll. Uppsala—samma sak. Och Haninge—ingen handboll heller. Haninge är förresten ett u-land när det gäller de flesta idrotter. Handen hade ett tag Sveriges bästa innebandylag, och i forntiden var Kjell Isaksson en av världens bästa stavhoppare. Och Jane Cederqvist, minns ni henne? Hon blev kommundirektör, men då hade hon slutat simma för länge sen. Och så Sarah Sjöström, förståss!! Men ingen handboll.

Men nu är det VM i denna för mig ganska okända sport på G. Och på hemmaplan dessutom. Världens 24 bästa handbollslag gör upp om titeln under tiden 13-30 januari, och Sverige är med. Förmodligen inte därför att vi är arrangörer, utan därför att vi tillhör dessa 24 bästa. Ja, där ser ni hur lite jag vet. Men jag hade tänkt mig att det skulle bli ändring på det nu, liksom. Därför bänkade jag mig framför tvn och besåg premiärmatchen mot Chile. Det skulle ju bli en lätt öppningsmatch, enl alla förståsigpåare i olika media. Sverige vann, men, inte blev det några 20 plusmål inte, som de flesta väl räknat med. Men två poäng, och enl. förståsigpåarna igen, kan spelet under resten av VM bara bli bättre. Och att det gnisslade kunde en novis som jag också förstå, taktiken har ju trots allt vissa likheter med fotboll.

Chilenarna, däremot, måste vara väldigt nöjda med sin insats. Med deras mått mätt, gjorde de en heroisk insats. De njöt av att spela inför 10 000 åskådare och knöt näven för varje prestation i matchen. Inga såna reaktioner, däremot från svenskarna. Men det kanske kommer, närmast mot Slovakien.

Jag, som inte kan nåt om handboll, ser ändå en positiv sak med premiären. I stället för att vinna med plus 20 mål och invaggas i en falsk säkerhet, har blågult gjort en "skitmatch", men fått med sig två poäng. Spelarna känner säkert att de måste prestera mer och är förhoppningsvis taggade och på tårna från start mot slovakerna. Jag tittar igen i min fotbollsmanual...

Hur går det då? Nu kommer det svåra för en, som inte kan nåt i stort sett. Men mitt allmänna idrottsintresse säger mig att Frankrike vinner. Dom besegrar Kroatien i finalen, som går i Malmö. Varför inte i Stockholm och Globen, frågar jag som inte vet. Kroatien är ju alltid bra och Frankrike, med stjärnor som Nicola Karabatic, Bertrand Gille och. Thierry Omeyer är ju försvarande mästare. Jo, lite kan jag allt, märker jag.

Och Sverige då? Dom, som precis som fotbollen, har ett lag där alla, utom en, tror jag, spelar i ligor i Tyskland, Spanien och Danmark. Nu försöker jag mig på ett sömmersketips och säger att dom blir trea. Vad är ett sömmersketips? Det är när någon försöker sig på prognoser i ämnen som denne saknar kunskaper i, på samma sätt som en sömmerska - tänker man sig - inte kan något om fotboll.

Bara inte Danmark vinner så…. Det vore inte bra för familjefriden. Den danska grenen av den östmanska familjen är lidelsefullt intressead av handboll. Och av cykel, som jag inte heller kan något om.