måndag 4 januari 2010

Tretton dagar efter jul

Trettondedag jul eller trettondagen är den trettonde dagen efter julafton och infaller således den sjätte januari .
Trettondedag jul är den sista stora helgdagen i kyrkans firande av julen. Men traditionellt fortsätter julfirandet ofta fram till tjugondedag Knut, då julen kastas ut. Vart har förresten alla julgransplundringar tagit vägen? Min fru och jag träffades t.ex på en kommunal sådan......I Danmark plundras julen ofta redan på tredjedag jul, så redan till nyår är ofta julprydnader och annat som påminner om julen borta där.

I kyrkan är trettondagen de s.k. vise männens dag. De vise männen var stjärntydare, dvs. astrologer, och de kom troligen från Iran. Och nog är det väl intressant, att företrädare för en annan religion än det som kom att bli kristendomen, kom att bli några av de första, som hyllade Jesus. Vad säger det oss om respekt för olika religioner….. . Det här visar också att Kristus är ”världens ljus” för alla folk. Trettondagen påminner alltså oss om kyrkans stora missionsuppgift: alla ska få ta del av julens budskap. De internationella kontakterna i stallet kanske också ligger bakom att i många kyrkor är trettondagen missionens särskilda dag.
Trots att talet tre inte finns omnämnt I Bibeln har man ofta antagit, att de vise männen var tre, eftersom de överräckte tre gåvor till Jesusbarnet: guld, rökelse och myrra. Traditionen gav f.ö.tidigt männen namnen Kaspar, Melchior och Balthasar
.
Denna dag, trettondag jul, var alltså julens sista helgdag. Detta innebar också att alla familjens döda julfirare, som varit med om den stora högtiden fick återvända till sina gravar vilket har gett dagen namn som ”farängladagen” eller ”änglafardagen

Som kristen högtid är Trettondagen äldre än julen – den hör till de äldsta högtiderna inom kristendomen. Redan på 200-talet firade man trettondagen, då som Jesu födelsefest. Därför kallas den t.ex i Finland ibland för den ”gamla julen”. Och i länder med ortodox jultradition är det fortfartande trettondagen som är den egentliga julen med julmat och julklappar och allt som hör till.

Tretton dagar efter jul började också julmaten att tryta. Folk fick nöja sig med att skrapa de sista resterna av skinkbenen och revbensspjällen, varför dagen också går under benämningen benraskedagen. Vissa besuttna familjer avstod denna trettondag jul från att raska benen själv, och valde i stället att skänka dessa matrester till socknens fattiga, som på så sätt också fick en möjlighet att få smaka av julens läckerheter.

Denna dag har också inspirerat till de olika julspel som utförts av ungdomar i både städer och byar. Utklädda till stjärngossar gav man sig ut tiggarstråk för att sjunga för folket och därmed också dra in en slant eller andra gåvor in natura. Numera återfinner vi denna gamla kulturyttring enbart som en traditionslös spillra utan någon naturlig förankring i dagens luciatåg, elva dagar före jul.I stället har ju trettodagen blivit de stora konserternas och julbalernas dag.

Så God Trettondag på dej!