torsdag 11 mars 2010

Blåsippa och videung

Jag gjorde en liten resa i går. Ingen lång alls, utan bara en dagsutfärd i Mälardalen. Solen sken och sällskapet var trevligt. Men, nej, inte en blåsippa inom synhåll. Ni vet:

Blåsippan ute i backarna står
niger och säger: ”Nu är det vår!”
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.
”Mor, nu är våren kommen, mor
nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på


Icke! Snön låg nästan meterdjup och varken snösmältning eller islossning i sikte. Så mor i stugan hade så rätt:

Mor i stugan, hon säger så:
”Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar” säger mor


Och, med både strumpor och skor,kostade vi på oss en lunchpromenad i solen i går. Plötsligt pekade promenadsällskapet på ett träd; Är det vide, möjligen? Men vid närmare betraktande kunde vi konstatera att, nej det var det inte. Zacharias Topelius kanske hade upplevt samma frustration över vintern när han uppmanade viden:

Sov du lilla videung
än så är det vinter.
Än så sova björk och ljung
rosor, hyacinter.
Än så är det långt till vår,
innan rönn i blomma står.
Sov du lilla vide,
än så är det vinter.

Inget töväder och ingen islossning i sikte alltså. Och apropå islossning, förresten; Vart har de gamla herderliga israpporterna från SMHI tagit vägen? Jag lyssnade häromdagen på radion och fick mig en tämligen intetsägande rapport om isläget till livs. Även här var det bättre förr. Då fick man reda på isläget vid infarten till Hudiksvall t.ex. I form av en sifferkod, som man kunde följa från dag till dag. Varför har isläget i Hudiksvall,i Töre hamn och vid Oaxen blivit ointressant? Likaså fick man reda på var isbrytarna Atle,Frej,Oden,Tor och Ymer befann sig varje dag. Nu får man bara reda på att det är ”tjock drivis med vallar nära finska kusten” Eller sammanfrusna flak vid Kuggören. Kuggören, som man inte ens vet var det ligger….

Och vår och töväder har ju ofta använts i bildlig, överförd bemärkelse. Pragvåren 1968 t.ex. Tänk om Alexander Dubceks revolt mot Sovjetunionen hade lyckats. Hur hade då utvecklingen i Östeuropa blivit? Men han var för långt före sin tid och därför la sej vintern och isen igen.

Och Israels planer på ännu fler bosättningar i östra Jerusalem är väl inte heller något tecken på vår och islossning. Ett politiskt sjävmål som slår rekord, konstaterar DN i dag. Det är bara att hålla med.

Och dödshotet mot konstnären Lars Vilks är inte heller något vårtecken, precis. Visserligen var det väl obetänksamt att, i den konstnärliga frihetens namn, framställa profeten Mohammed som en rondellhund. Men det rättfärdigar inte på något sätt de planer som nu avslöjats i Irland och i USA att verkställa det dödshot som vilat över honom. Han har, ovasett vilka bilder han producerar, rätt att leva i frid och ro. Liksom faktiskt de sverigedemokrater, som fått sina bilar och sina hus förstörda och i några fall också misshandlats. Som DN också konstaterar i dag: I en demokrati har man faktiskt rätt att ha fel åsikt.

Nej det är nog så att:

Än så är det långt tillvår
innan rönn i blomma står.
Sov du lilla vide,
än så är det vinter.


Men jag upplevde också vårtecken i går.......