lördag 1 maj 2010

Stora Soldaritetsdagen

Du har väl demonstrerat i dag? Det både hoppas och utgår jag ifrån. Demonstrerat för ökad rättvisa, mot ökade klyftor i samhället, för fler jobb och för ökad kvalitet i skola och vård. Bl.a. Mer och bättre åt färre är vad vi fått under högerhärvan, som vår blivande statsminister Mona Sahlin uttryckte det i dag på Norra Bantorget i Stockholm, klassisk arbetarrörelsemark. Men det räcker nu!!! Tillade hon under vårt jubel, alla vi många tusen som stod i snålblåsten på torget. Det räcker nu!!

Snålblåsten på torget både påminde om den kyla som svept in över vårt land de senaste fyra åren, och om de vänstervindar som ger hopp inför hösten. Kulturministern tycker att det väl är ganska bra i Sverige, när 90% har jobb. Men 10%är arbetslösa. En ohyggligt hög siffra!! Och jämställdhetsministern vägrar att kalla sig feminist därför att det är en vänsterterm...... Att statsministern inte är feminist det visste vi ju redan. Fuskfeminister kallade Mona regeringen. SSU-ungomarna gick förresten runt på torget och delade ut ett märke med texten: "Gör Fredrik Reinfeldt arbetslös.....innan du själv blir det". Jag tog med glädje emot ett märke. Det räcker nu! Och Mats Odell då!!! Han dammade hrom dagen av Tobleroneaffären genom att döpa något till Tobleronepolitik. Ett simpelt lågvattenmärke t.o.m. för en politiker som Mats Odell. Och det vill inte säga lite det.

Innan demonstrationen lyssnade jag på det utmärkta interjuprogram i radions P1 som heter Lördagsintervjun. Om du inte brukar lyssna på det, så råder jag dej att snarast börja med det. En längre intervju med en intressant person och av duktiga och väl pålästa radioreportrar. I dag intervjades P.G. Gyllenhammar, 75 år, och det svenska näringslivets grand old man, trots att han vistats utomlands länge nu. Trots att Gyllenhammar säkert inte gick i nån demonstration i dag,gammal folkpartist, som han är, så gjorde han ett mycket klokt intryck. Han använde bl.a uttrycket USA-smitta om de skyhöga direktörslönerna i svenskt näringsliv i dag. Smittade och influerade från USA. Regeringens privatiseringsraseri har säkert också sin grund i den smittan. Privatisera och låt folk betala. Då kan vi sänka skatterna... Och vi kan också låna till ännu mer skattesänkningar. Nej, det räcker nu!

Sverige kan bli möjligheternas land igen! Ett land med lika möjligheter för alla, män, kvinnor, barn, ungdomar, yrkesverksamma och pensionärer. Mona lovade att se till att skatteorättvisorna mellan yrkesverksamma och pensionärer skall rättas till.Och det med början redan nästa år. Lika för alla och inte bara för dem med tjocka plånböcker och feta bankkonton. Men då måste vi vi lägga vår röst rätt den 19 september. Med knuten näve stod vi där och sjöng: En dag ska segern bliva vår.

Och den dagen kan komma den 19 september.Jag vet var jag skall lägga min röst då. Och det tror jag att du vet också. Det räcker nu! Låt den 19 september bli Stora Solidaritetsdagen!