tisdag 22 februari 2011

Bekämpa sjukdomen inte dom sjuka

"Det dånar uti rättens krater" Så sjunger en del av oss på första maj.Och nu dånar det verkligen. Ett upprop mot utförsäkringarna i eller snarare ur försäkringssystemet håller på att växa fram. Och precis som förra gången, när det gällde de omänskliga asylreglerna, är det kyrkan som går före.

Du behöver säkert ingen uppdatering om den fruktansvärda situation, som uppstått i vårt land, framför allt för sjuka människor, med utförsäkringar och nya stelbenta inhumana regler som inte tar någon individuell eller medicinsk hänsyn. Så vitt jag vet så har sjukdomar aldrig botats genom att man inför tidsgränser för när de ska ta slut, det är helt absurt. Från årsskiftet är det dessutom så att det är handläggarna på Försäkringskassan som ensamma beslutar om ifall det föreligger någon arbetsförmåga - läkarintyg och hälsotillstånd spelar ingen direkt roll längre för bedömningen. Så om man så ligger på dödsbädden eller på operationsbordet så kan det tänkas finnas en teoretisk arbetsförmåga... Bedömningen sker dessutom numera gentemot fiktiva jobb som inte ens finns i verkligheten. Vi har fått ett rättsosäkert och nyckfullt system istället för den hyfsat trygga sjukförsäkring vi hade tidigare, som dessutom gick med rejäl vinst.

Det enda felet med det nya påskuppropet är väl att det inte säger någonting om att det är den förra regeringen Reinfeldt, som beslutat detta, framför allt dåvarande ministern Husmark-Persson. Och hur kommer det sig att den nya ministern,Ulf Kristersson, när han konfronteras med de utförsäkrades öden, har tagit för vana att alltid skylla ifrån sig på Försäkringskassan och läkarna? Som om det vore dessas fel att tiotusentals personer utsätts för det pågående gigantiska utförsäkringsexperimentet. Det är ju han själv som i dagsläget är ytterst ansvarig för hur sjukförsäkringsreglerna ser ut, om än han har ärvt Christina Husmark Pehrssons tungt belastade utförsäkringsskrivbord. Varför tar han då inte sitt fulla ansvar som ny socialförsäkringsminister och gör något åt den uppenbara katastrofen?

Vad som nu behövs är en helt ny försäkring - ett nytt sammanhållet trygghetssystem med ökad helhetssyn, minskad risk att människor faller mellan stolarna, och bättre anpassning till människors verkliga förhållanden. Ett klokt förslag från Miljöpartiet är att människor ska kunna vända sig till ett och samma ställe vid arbetslöshet eller sjukdom och för att söka försörjningsstöd. Sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring slås ihop och ersättningsnivån föreslås vara densamma.Fler ska omfattas än i dag och regelverk förenklas. Till exempel ska studenter få rätt till ersättning vid sjukdom och arbetslöshet. Möjlighet till flexibel sjukpenning och inte bara fasta procentsatser som idag. De som behöver ska få individanpassad hjälp och coachning.

Och i väntan på detta går kyrkan nu före med krav på stopp för utförsäkringarna.Och Bob Hansson, Maria Küchen och Henrik Rydström med flera har redan skrivit under på att dom stöder kraven. Och jag också. Och när trodde man att man skulle få spela på samma planhalva som Kalmar FF:s lagkapten.....