onsdag 10 november 2010

Ung och bortskämd

Jag borde egentligen ha bloggat direkt efter programmet. Men någon klok person lärde mig en gång, att man ska inte handla i affekt, och därför har jag nu lugnat mig en smula. I SVT:s nya serie ”Ung & bortskämd” får vi följa tio unga vuxna, som aldrig lyft ett finger för att hjälpa till hemma. Tvärtom – de blir uppassade av sina föräldrar,som gör precis allt för dem, och vars pengar de också spenderar på kläder och nöjen. Jag trodde inte mina ögon och öron när det första avsnittet visades.

Det värsta med programmet var ju inte barnen, Ja, dom är ju barn, trots att dom är i 20-årsåldern. Helt hjälplösa när det handlar om att göra nån som helst nytta. Men de rår faktiskt inte för att de är som de är. Det är föräldrarna som rår för det!! Föräldrar, som gör allt för sina barn utom det viktigaste, att göra dem till självständiga individer som klarar sig i ett samhälle, med ett allt hårdare klimat.

Nån gång har ju även jag mött s.k.curligföräldrar. En curlingförälder är en mamma eller pappa som vill sitt barns absolut bästa, och är beredd att gå långt för att se till att det blir så. Barnet ska ha det bra. Roliga aktiviteter, pedagogiskt dagis, bra skola, stimulerande kompisar, utvecklande fritidsaktiviteter och så vidare. Inget ska hindra framskridandet, och om det ser ut att finnas hinder i vägen, så rycker curlingföräldern ut med sopborsten på isen. Den kommer in och röjer på dagis, i skolan, bland kompisarna, i idrottsklubben. Eller så flyttar föräldrarna helt sonika sitt barn till en annan skola. Men det här programmet gick utanpå allt! Vi fick se curlingens slutresultat. Bortskämda, okunniga, inkompetenta snorungar!

Fembarnsmamman och författaren Katerina Janouch skräder inte orden när det gäller tv-seriens första avsnitt. På sin blogg går hon hårt åt de bortskämda barnens föräldrar. ”Dysfunktionellt och sjukligt är det, vad dessa föräldrar utsätter sina barn för”, skriver Janouch. ”Vad de egentligen håller på med är att ge näring åt egna egon. Inte är de snälla mot sina barn. Nej, de är mycket, mycket elaka”. Det är bara att hålla med.

Själv har jag funderat ungefär så här efter programmet. Jag orkade faktiskt inte se hela heller, för den delen. Det är fantastiskt att intresset för bortskämda överklassmänniskor med mycket pengar aldrig tycks sina, det har ju hållit stadigt och kanske till och med ökat sedan Svenska hollywoodfruar. Nästan 1,5 miljon tittare såg det första avsnittet. Vad handlar det om egentligen, vad gör det så spännande? Och varför sysslar SVT med detta egentligen? Dom har väl ett avtal med staten där dom förinder sig att leverera "god underhållning". Jag tycker inte att det känns som god underhållning att hela tiden kopiera alla tänkbara dåliga reklamkanaler. Public Service måste väl i allsin dar kunna vara nåt annat. Sen har jag också tänkt att vi nog inte varit så dåliga föräldrar, hustrun och jag. Barnen, två till antalet, gjorde väl inte alltid som mor och far sa, och ibland var det väl lite si och så med städningen. Men dom har växt upp till självständiga och ansvarskännande individer, och det är väl ändå det som är meningen med uppfostran och föräldraskap.

Och åtta avsnitt ska det visst bli av "Ung och boortskämd". Jag vet inte om jag orkar se dom övriga. Men man är ju nyfiken också, precis som dom andra 1,5 miljonerna....