torsdag 15 juli 2010

Lite lagom sommarilska

Mitt senaste blogginlägg hade ju rubriken SLUT, och tanken var väl, även om det inte var utsagt, att det skulle vara SLUT på bloggandet för en tid. Sommarstängt alltså. Men så händer det ju saker, som gör att man, dvs.jag, bara måste skriva av mig. Så här kommer lite lagom sommarilska:

SJ, som en gång marknadsförde sig som "hela folkets järnväg" har nu lyckats låsa in massor av folk i X2000-tåg, som inte går att öppna, när dom blivit stående på linjen. 250 personer blev t.o.m sittande i sex timmar utan tillgång till varken vatten eller frisk luft. Och detta ingalunda i ödemarken, utan strax utanför Flemingsberg, mitt i Sveriges folktätaste område. Vad skulle ha hänt om någon på tåget blivit sjuk i den 60-gradiga värmen? Vet inte säger SJ, som hänvisar till Trafikverket. Det är dom som i det här fallet har ansvaret. Inte SJ, alltså!!!! Men passagerarna får i alla fall 800 kr för att dom satt inlåsta i sex timmar. Och så lovar SJ att inte polisanmäla de passagerare, som i ren desperation slog sönder fönsterrutorna på tåget för att få luft. Stiligt SJ!! Lövhalka, snökaos, och nu sommarvärme. Men det får vara nog nu! Vad ska vi med höghastighetståg till, om dom ändå står stilla på spåren. Och det är väl dags för Ulf Adelsohn att lämna över ordförandeklubban till någon annan nu.

Och så har Sven-Otto Littorin lämnat in som arbetsmarknadsminister. Det är bra det. Det är nog få arbetsmarknadsministrar, som förstört så mycket på arbetsmarknaden under så kort tid. Kan vi sen också få socialförsäkringsminister Husmark-Pehrsson att avgå redan före valet, så vore det ännu bättre... Men Littorin avgick av privata skäl. Privata skäl, som är djupt tragiska, och beslutet är därför värt respekt. Ingen respekt skall däremot visas Aftonbladet, som fortsätter att strö salt i såren. Littorin har minsann köpt sex av en prostituerad kvinna för fyra år sen. Anna heter hon förresten. Och Aftonbladet litar mer på henne än på Sven-Otto Littorin. Det gör inte jag. Jag har haft en viss respekt för, om inte Aftonbladet, så dock för Lena Mellin, som en duktig journalist. Det är slut med det nu. Värdelöst Lena Mellin och Aftonbladet!!

Garanti är annars politikernas nya slagord. I Almedalen utfördades garantier för snart sagt allting. Vi utfärdar gå-ut-garanti och välja-mat-garanti för våra gamla. Så rösta på oss! Och olika vårdgarantier finns det ju redan gott om. Och ändå är det samma gamla vanliga sommarkaos i vården. Folk blir lika sjuka som under andra delar av året, men vårdpersonalen har semester. Och som det så klokt sas i en radiointervju i går: Det finns inga vikarier, som sår på kö för att hoppa in när personalen går på semester. Mycket bättre lön till all vårdpersonal skulle lösa en del problem, men inte grundproblemet. Vi kommer inte att ha råd med all sjukvård till alla, oavsett vad krämporna består av. Redan nu knäar akutmottagningarna under trycket av människor, som inte borde vara där, utan som borde plåstra om sig själva eller vända sig till vårdcentralen på måndag. Men framförallt behöver vi politiker, som vågar säga var gränserna går för hur tidgt födda barn vi ska rädda till ett värdigt liv. Eller hur gamla månniskor vi ska förlänga livet på. Och till viket pris. Men det modet saknas hos dagens politiker, som hellre lovar allt åt alla för att bli omvalda.

Frälsningsarmén ordnar i dagarna en internationell konferens i Stockholm, där mer än ett tusen ungdomar från 100 länder kommer samman för att samtala om framtidsfrågor. Både för det egna samfundet, men också för världen. Den värld, som dom ska forma och leva i. Men-- och i Sverige är det ett stort men-- konferensen anordnas av Frälsningsarmén, som är ett kristet samfund, och som sånt, per defintion ointressant för svenska media. Svenska journalister vet inget om kristen tro, och kristen verksamhet, och därför rapporterar dom heller inget om det. Det är få saker, som journalister är så rädda för, som för att visa sin egen okunnighet. Tro mig, jag har levt nära dessa media i flera år. Så lite sommarilska där också. Men samtidigt en uppmaning till unga kristna att välja journalistyrket. Ni behövs där. Hellre fler kristna journalister än fler kristna jurister eller ekonomer.

Men sommarilskan dominerar inte mitt sommarglada sinnelag. Så GLAD SOMMAR!