måndag 5 april 2010

En annan dag

Det är en annan dag i dag. Jag märkte det genast när morgontidningen inte låg i brevlådan som dem brukar. Detta trots att jag nyss betalt den dyra prenumerationen. En annan dag än andra dagar alltså. Och dessutom en Annandag, Förr brukade kvällstidningarna komma redan på förmiddagen såna annandagar. För att kompensera liksom. Men kvällstidningarna kommer ju på morgonen varje dag numera, så varför då fortsätta att kalla dem kvällstidningar? Kanske bara för att man inte kan prenumerera på dem. Varför då inte prenumerationstidningar och lösnummertidningar? Se där några morgonfunderingar i morgondimman framför den morgontomma brevlådan...

Apropå tidningar förresten, så har ju PO, pressens ombudsman, hamnat i blåsväder. Hon heter ju Yrsa Stenius, och hon har prickat Expressen för att ha kallat Jan Guillou för spion för hans kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. För en gångs skull står jag här på Expressens sida. Man är spion om man samarbetar med främmande makt när det gäller uppgifter, som kan skada rikets säkerhet. Det har Guillou gjort. Och den mallige Guillou behöver dessutom en knäpp på näsan. Skulle nästan kunna dela ut den själv....

En Annandag. Om du går i kyrkan i dag ( vissa kyrkor har gudstjänst även i dag, trots att det är en annan dag) så får du höra om de två vandrarna på väg till Emmaus och hur dom fick sällskap med Jesus. Men på den tiden fanns det ingen annandag och promenaden skedde ”samma dag”.Detta enl. Luk.24:13. Och Lukas var ju läkare och dom brukar vara noggranna. Men det skedde ju så mycket på påskdagen att kyrkan väl inte fick plats med allt på samma dag när det skulle återberättas. Var det därför man inrättade en annandag, kanske? Nja… Den nuvarande annandagen regleras annars i lag efter ett riksdagsbeslut.Lag (1989:253) om allmänna helgdagar. När vi gör något i Sverige så gör vi det grundligt. Så det var någon annan lag som tog bort Annandag Pingst.

Jag undrar hur historiskt bevandrad man måste vara för att koppla annandagen till Påskupproret? Det var i alla fall ett uppror på Irland som inträffade under påsken 1916. Upproret var ett försök av irländska republikaner att göra sig fria från det brittiska styret. Av olika anledningar blev inte upproret så omfattande som irländarna hade hoppats på, och det slogs ner med mycket blodiga metoder just på annandag påsk. En av upprorsledarna, som inte avrättades som det var tänkt, tack vare att han var född i USA, blev senare både premiärminister och president i Irland. Från dödscell till presidentpalats. Så kan det gå!!!

Men hur som helst; Annandagen är en annan dag än Annadagen. Den senare infaller den 9 december och är den dag då lutfisken ska läggas i blöt och julölet vara färdigbryggt. Och i Finland sägs vädret vara möjligt att spå från Annadagen. Där heter det att "Braskar Anna skall det bliva kallt om julen, slaskar det, blir väderleken mild". Det har vi Anders till…..
.