tisdag 25 januari 2011

Jag är socialdemokrat--trots allt

Per Nuder vill inte bli socialdemokraternas nya partiledare. Och lika bra är väl det! Partiet behöver tänka nytt och tänka framåt, och här och nu vill jag lansera Veronica Palm, som den som kan leda det nya framtidstänket!! Hon står till vänster inom partiet, och har dessutom studerat vid folkhögskola. En merit bara det!!!!

Men i väntan på att valberedningen ska komma fram till samma slutsats som jag, och att den viktiga kriskommissionen ska redovisa vad som gick så fel i valet ( och långt dessförinnan också) kan det vara bra att konstatera varför det finns anledning att vara socialdemokrat- trots allt.

Jag är socialdemokrat därför att: Det blir allt färre jobb i välfärden.I regeringens budget framgår att antalet jobb i den offentligt finansierade välfärden blir allt färre. Så har det varit under hela den senaste mandatperioden och i år kommer ytterligare ca 15000 jobb i den sektorn att försvinna.

Jag är socialdemokrat därför att; 400 000 personer är arbetslösa. Det är ca åtta procent av arbetskraften. Under förra mandatperioden ökade antalet arbetslösa med nästan 100 000 personer. Och kom då ihåg att Anders Borg kallade sex procents arbetslöshet ”massarbetslöshet” hösten år 2006.Var tredje arbetslös finns dessutom i kategorin långtidsarbetslösa, vilket är en historiskt hög andel. Vice Riksbankschef Svante Öberg menar t.ex.att ”bristen på arbetskraft stiger nu snabbare än vad arbetslösheten faller. Det tyder på att matchningsproblemen på arbetsmarknaden kan bli påtagliga långt innan arbetslösheten har kommit ner på en normal nivå.”

Jag är socialdemokrat därför att; Klyftorna växer.Regeringens ekonomiska politik har gett lika mycket till den procentenhet som tjänar mest, som 25 procent av svenska folket har fått tillsammans.

Jag är socialdemokrat därför att;Svensk skola halkar efter.Den nya PISA-undersökningen visar att svenska elevernas kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse försämrats. Och allt färre färre elever klarar grundskolan. Skolverket rapporterar att andelen elever som inte klarar grundskolan är den högsta sedan Skolverket började mäta 1998. Under det senaste året blev det 3 000 färre lärare i den svenska skolan. Detta medan skolklasserna blev allt större.

Jag är socialdemokrat därför att; Sjuka människor lämnas utan försörjning.Enligt Försäkringskassan kommer cirka 75 000 personer att utförsäkras fram till år 2014. Inte för att de är friska utanför att de nått en tidsgräns.Och redan nu är 5000 personer helt utan försörjning. Då är det tur att Frälsningsarmén och andra organisationer, som sätter den enskilda människan i centrum finns. Alltmer av det som är samhällets ansvar lämnas över till frivilligsektorn.

Jag är socaildemokrat därför att;Regeringen slösar med skattebetalarnas pengar. Bland annat så ökade kostnaderna för själva regeringskansliet under den förra mandatperioden med cirka en miljard kronor.

Så visst finns det anledning att vara socialdemokrat--trots allt.