lördag 23 januari 2010

Vem var Ivan Bunin och var sitter båtbenet?

Rubrikens frågor hör kanske inte till världens mest centrala, men bör inte heller inte klassas som värdelöst vetande. Vilket vetande är förresten värdelöst? Och vem bestämmer det? Ivan Bunin var en rysk poet och författare med den ryska landsbygdens förfall som specialitet, och han fick nobelpriset i litteratur 1933. Båtbenet är ett av de små benen i handleden. Det vanligaste sättet att bryta båtbenet är att man ramlar och tar emot sig med handen. Hockeylegenden Sven Tumba gav båtbenet ett ansikte genom att bryta det inför en viktig turnering nån gång på 50-talet.

Var skall nu det här leda? Jo, dagens blogginlägg ska handla lite om bildning, utbildning och folkbildning. En bildad människa är för mig en person, som vet lite om mycket. T.ex. vem Ivan Bunin var och var båtbenet sitter.Jag gillar såna människor. Utbildning är det som skolor av olika slag, på olika nivåer och med varierande framgång försöker förmedla. Och folkbildning då? Folkbildning är ett samlingsbegrepp för det fria bildningsarbetet. Studiecirkeln är det centrala i folkbildningen. Till folkbildningens olika grenar brukar räknas: bibliotek, folkhögskolor, och studieförbund. När jag började i folkbildningen ( jag har tillbringat större delen av mitt yrkesliv där) brukade även föreläsningsföreningarna räknas som en del av folkbildningen. Det var föreningar ( i dag sedan länge utdöda) som, oftast på landet, och långt före tevens och internets tid, samlade människor till intressanta och lärorika ( ja den del andra också om sanningen ska fram) föreläsningar om t.ex Sten Bergmans forskningsresor till Borneo och annat……

Var det möjligen länge sen du var med i en studiecirkel? Eller har du kanske aldrig varit med om att dela kunskaper och erfarenheter kring ett ämne med andra intresserade med helt andra erfarenheter, än dem som du bidrar med? Det brukar bli en oerhört intressant mix, och nu när studieförbundens kataloger dimper ned i brevlådan bör du absolut ta chansen. Studiecirkeln bedrivs i de mest skiftande ämnen och det är bara att välja. Bygga allmogebåtar? Lära sig dövas teckenspråk? Planera och göra en resa till Azorerna? Studera Bibeln? Nästan allt går lika bra. Själv är jag med i en grupp, som möts varje söndagsmorgon för att tillsammans läsa och samtala om Apostlagärningarna i Bibeln.
En studiecirkel kan genomföras genom att man träffas regelbundetn, en kombination av såna möten och distansstudier - eller för den delen också i sin helhet på distans.
Vid cirkelns början planerar deltagarna och ledaren gemensamt sitt studiearbete. Gruppen har alla möjligheter att anpassa planeringen så, att den svarar mot deltagarnas förväntningar. Som grund för cirkelstudierna finns också alltid någon form av studiematerial, som deltagarna i gruppen väljer gemensamt. Du som varit med, vet hur spännande och utvecklande det är, och du som inte börjat; gör det nu!

I Sverige avlägger i dag lika många doktorander examen varje år som det sprang ut nybakade studenter från våra gymnasier ( läroverk hette det då) på 1950-talet. Risken för en allt smalare och en alltmer förytligad formell utbildning är alltså uppenbar i dag, och man skyndar nog förbi både Ivan Bunin och båtbenet. Därför behövs folkbildningen.