tisdag 22 juni 2010

Siffror som visar.....

Med risk för att bli betraktad som en tråkmåns,som otroligt negativ och som glädjedödare, måste jag påpeka att det blir mörkare nu. Sommarsolståndet, dvs årets längsta och ljusaste dag, passerades i går, vilket betyder att vi går mot mörkare tider. Detta kommer att pågå till dess vintersolståndet får allt att vända igen. Vintersolståndet kallas ju den tidpunkt då solen står då som lägst på norra halvklotet. Då är dagen här som kortast under året och natten som längst. I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. Det tror jag det.... Mera fester på vintern, tack!!!

Detta kräver inga kommentarer, utan vi går snabbt vidare. På min facebooksida har jag lovat lite sifferexcercis denna årets näst längsta dag. Enl. tillgänglig statistik har Visby i snitt flest soltimmar i Sverige. Där lyser solen 1884 timmar/år. Fast då undrar jag om man har räknat de platser där midnattssolen gläder människorna. I allra nordligaste Sverige är solen uppe oavbrutet från 23 maj till 19 juli. Det måste väl bli ganska många timmar det också. Detta skall jämföras med världens soligaste platser, som återfinns i östra delen av Saharaöknen. Där har man 4 300 soltimmar/år vilket motsvarar 97 % av den maximala tiden. Minst solsken har sydpolen där det varje år råder mörker 182 dygn i sträck under södra halvklotets vinterhalvår. Dock är det ganska mycket sol där på sommaren.

Och lite annan statistik kanske så här till frukostkaffet: Lite statistik efter omgång två i fotbollsVM-kanske: Inom parentes är totalt i VM så här långt.

Antal lag: 32 (32 )
Antal mål: 41 (65 ) Flest, Portugal på 7
Antal varningar: 68 (119 ) Flest, Tyskland och Chile på 6 varningar.
Antal utvisningar: 6 (10)
Antal hörnor: 143 (304 ). Flest, Italien på 15 hörnor.
Antal frisparkar: 416 (811 ) Flest, Chile på 33 st.
Antal skott: 445 st. (844 ) Flest, Grekland på 27 st.

Apropå Portugals 7-0 på Nordkorea såg jag att Nordkoreas förbundskapten tog på sej HELA ansvaret för förlusten. Det är kanske inte spelarna som spelar i Nordkorea. Man vet ju så lite om det landet

Och så var det då siffran 6,1 på min facebooksida. Det är mitt blodsockervärde( fastevärde) för mig denna morgon. Det är ganska bra för en diabetiker. Och jag har statistik på det också.

Om du vill.....

Det blir mörkare nu