söndag 30 maj 2010

EXTRABLOGG om enighet i olikheter

Sommarstiltjen på bloggfronten skulle kunna brytas brytas av speciella händelser.Det utlovades av mig i mitt senaste blogginlägg. Och mina dagar i Uppsala med studieförbundet Bilda har varit speciella, så här kommer sommarens första EXTRABLOGG. Eller det första SOMMARINLÄGGET, eftersom vi redan tidigare enats om att BLOGGEN är hela paketet liksom....

Allt som man inte för sitt samvetes skull måste göra var för sig, skall man göra gemensamt. Det är en klok utgångspunkt för samarbete mellan olikheter. Och ett studieförbund för kristna kyrkor och andra organisationer med kristna förtecken innehåller verkligen många olikheter. Sports for Life, Katolska kyrkan i Sverige, Frälsningsarmén och Svenska Baptisternas Kvinnoförbund, t.ex. Vad har dom gemensamt? Och vad har dom gemensamt med en lång rad andra organisationer, som också ställer den kristna tron och Jesus i centrum? Kristen folkbildning är åtminstone ett av de spännande svaren på såna frågor.

Södertälje är Sveriges mest kristna stad. Det visste du kanske inte, men där finns det största antalet kristna bekännare i förhållande till folkmängden. Åtminstone för mig var det en överraskande nyhet. De flesta av dessa tillhör olika ortodoxa och österländska kyrkor, och just i Studieförbundet Bilda möter företrädare för dessa kyrkor såväl katoliker som frikyrkofolk och andra. Inte att undra på att det blir spännande möten. I studiecirklar, kulturarrangemang av de mest skiftande slag och en viktig träning i demokrati, medan man liksom håller på med annat... Det var väl den gamle missionsförståndaren i Svenska Missionskyrkan, Erland Sundström. som en gång sa att frikyrkans folk lär sig demokrati medan dom håller på med sin huvuduppgift. Och demokrati kan vara svårt. Det gav många och långa debatter under förbundsstämman belägg för. Svårt men viktigt och avgörande för kommande generationer, inte minst. Män i åldern 18-30 år, bosatta i glesbygd och rädda för vargar, 08-or, bögar och muslimer är svårast att nå för föreningslivet och dess budskapt om allas lika värde, om samhörighet och om innehållet i ordet gemenskap. Där skulle folkbildningen kunna känna sig som missionärer, om den vill och vågar.

Och även utanför förbundsstämmor och annat sånt går livet vidare. Det är ju som bekant alla dessa dagar som kommer och går, som är själva livet. Det är viktigt att upptäcka det, och inte gå och vänta på att något annat, något större, något viktigare eller något mera avgörande ska inträffa. Något som skulle vara själva LIVET. Om man bara väntar på det, kanske man missar alltihop. Och det vore ju synd. Att göra ett bra jobb i väntan på sommar och semester, gräsklippning, studentexamen och sommarlov, glädjas åt ljuset och vänta på värmen, uppvakta Mor på hennes dag i dag, och en hur lång rad som helst av andra, enkla vardagshändelser är själva livet.

Och så vann Sverige fotbollslandskampen med 4-2. Men vi måste möta länder som Bosnien-Hercegovina för att vinna numera.... Dom andra länderna förbereder sig ju just som bäst för Sydafrika och VM. Och där är vi inte med, hur trist och surt det än kan kännas. Och inte var vi med i Schlagerfestivals-EM heller. Men vann rätt låt? Det blir väl dagens stora fråga.....

Också det en del av LIVET....