fredag 11 februari 2011

INSNÖAD

Vad händer om jag inte får upp ytterdörren? Om det är alltför mycket snö ute på trappan ( bron säger vi i Ångermanland) Risken är nämligen överhängande i dag och Insnöad är bara förnamnet och täcker bara en del av min situation just nu. SMHI hotade med ca två dm nysnö i går, och dom har blivit bönhörda. Här ute i skärgården har det kommit väl dessa utlovade dm. Och du som är en någorlunda van snöskottare förstår ju min situation, om jag lägger till att det har blåst hela natten. Och därtill byns plogare, som först nu på morgonen har börjat köra. Plogvallen!! Jag säger bara det!! Men det som göms i snö kommer ju fram i tö, så det är kanske bara att vänta. Men söndagens bibelstudium, och dottern som ska hämtas vid tåget, och hockeyn på söndag.......?

Ett snabbt besök på synonymer.se, talar om insnöad som instängd av snö, isolerad av snödrivor. Men också om insnöad som i vardaglig betydelse inskränkt, trångsynt, intolerant, dum, helkorkad, efterbliven, stupid ; gammalmodig, efter sin tid, mossig.

Och alla år i folkbildningen, med folkhögskola och studieförbund som såväl som ständig inspirationskälla, men också som levebröd, har gjort mej ganska van vid mötet med det insnöade i den mera vardagliga betydelsen hos synonymer.se, och resultatet av det. Människor, som av olika skäl inte följt med i samhällsutvecklingen. Och blivit just insnöade. Man har inte haft råd att studera, eller man kanske tyckte att skolan var trist och tråkig. Sysslade med annat och blev insnöad. Eller man kanske kunde ha pluggat men man ville inte. Och blev insnöad. Men så kom folkhögskolekursen eller studiecirkeln som den plogbil, som gjorde vägen farbar. Dom har också funnits där, som helt snöat in på ett specialintresse, och som på folkhögskolan både kunnat fördjupa det, men också fått möta plogbilar, som plogat andra farbara vägar i livet. Han som skulle bli musiker, men som på folkhögskolan tänkte om och nu forskar i statsvetenskap t.ex. Eller han som blev chiropraktor, men som tänkt sig något annat innan han mötte plogbilen på folkhögskolan.

Gammalmodig och mossig sa synonymer.se om insnöad också. Och visst anklagas kyrkan för att vara det ibland. Ibland med rätta, när vi sluter ögonen för vad som sker runt omkring oss, och slår vakt om kyrkan som ”det trygga hörnet”i vårt liv. Den plats där inget får förändras, när allt allat annat gör det. Barnen växer upp och flyttar hemifrån, man går själv kanske i pension eller tvingas flytta och byta jobb. Förändringar… Och internet och bloggar och twitter.Förändringar! Man begriper inget. Och inte kan man köpa biljett på bussen heller längre. Det var mycket bättre förr. Men församlingen behöver ju inte förändras, så varför ska vi….. Men väldigt ofta är anklagelsen helt felaktig. Kyrkan lever!! Också i Sverige! Frälsningsarmén är ju min utsiktspunkt och också mitt andliga hem. Och Frälsningsarmén är mindre än den var då, i fornstora dar. Visst, men på åtskilliga håll lever den och är långt ifrån insnöad. Precis som situationen är i alla andra kyrkor. Inte minst i Svenska Kyrkan, som vi frikyrkofolk ofta anklagar för att vara stel och formell. Det är så fel, att jag tror att jag ska blogga om just det nån gång….

Men vad händer om jag inte tar mig ut genom ytterdörren i dag? Insnöad……..