lördag 23 oktober 2010

Jesus i en blå pickup

Som kom den då, den första snön. En grådaskig oktober förvandlades plötsligt till ett kritvitt lekland, som dög utmärkt till både pulka och snögubbe med morotsnäsa. Åtminstone om man är barnbarn på besök från Danmark, där ju snö ofta är en bristvara.

Som vanligt var dock varken SL eller snöröjningen beredd. Nu när offentlig upphandling ska ske från hela EU kanske anbuden från Portugal och Slovenien inte hunnit komma in. Nåt fel var det i alla fall, eftersom varken snöröjning eller halkbekämpning kom igång. Men vem blev förvånad? Och SL ska vi bara inte tala om. Jo, förresten, det ska vi. Dom har ju krisövat under hösten för att stå beredd om snön oväntat skulle dyka upp. Men det är klart, det var ju ingen snö när dom krisövade.... Nu kom den, och då var SL lika handfallet som vanligt. Undrar hur många 839:or som blivit stående i backen ute på Smådalarö genom åren? Ingen aning, men minst en till blev det i alla fall i går. Och det just vid den tiden när jag skulle dra nytta av att jag både betalt landstingsskatt och betalt pensionärsremsa för allmänna kommunikationer. Eller för den kollektiva trafiken, som Radio Stockholm envisas med att att kalla SL.

Vi stod där vid hållplatsen och väntade på bussen, en dam och jag. Fem minuter sen, tio, femton minter sen och ingen buss. Då la vi ihop ett och ett, snö och SL-buss och förstod att det skulle inte komma nån kollektiv trafik. Det var då han kom. I en blå pick-up med firmamärke på och allt. Jesus! Inte vet jag om bryggläggaren från Västerhaninge nånsin sett sig som Jesus, och inte heller vet jag, om han ens hört talas om honom, men han gjorde precis det Jesus skulle ha gjort. Han stannade och erbjöd oss skjuts till pendeltåget "Följ mig så ska jag skjutsa er till pendeltåget." Och vi stod upp och följde honom.

Tänk om vi förstod att lägga märke till alla som gör det Jesus skulle ha gjort. Kanske utan att nånsin gå i en kyrka och säkert utan att prata vitt och brett om det. Eller utan att ens förstå att det är det dom gör. Följer Jesus alltså. Dom kanske följer Jesus oftare än vi som predikar och vittnar om efterföljelsen. Ett problem för mycken kristen tro att Ordet blir fler ord och inte så mycket mer. Ett gott råd till oss kan väl i så fall vara: Predika alltid! Använd ord ibland! Och så får vi glädja oss åt att Jesus ibland stannar till i sin blå pick-up och säger: "Följ mig!"

Och så får vi också be om tillfällen att vara sällföreträdande Jesus för nån i dag. "Bär varandras bördor," säger Han, som verkligen är Jesus själv. Och använd en blå pick-up när det behövs....