torsdag 6 maj 2010

Sanning???!!!

Det sägs att den katolska kyrkans popularitet i Polen, medan landet ännu var kommunistiskt, kom sig av att kyrkan var det enda ställe i landet, där man talade sanning. Där man vågade nämna saker vid deras rätta namn.

Mark Twain, som är en av mina favoriter, sa om politiker att "De flesta politiker betraktar sanningen som sin dyrbaraste ägodel; de är därför snåla med att utnyttja den"

Och Henrik Ibsen lär ha sagt att en sanning är en sanning bara så länge den omfattas av en majoritet.

Nu förstår du kanske varför rubriken till det inlägg du just nu läser, är försedd med såväl frågetecken, som utropsdito. För vad är egentligen sanning? T.ex. i fallet Grekland. Landet sägs ju stå på ruinens och konkursens rand. Vad innebär det, och vad händer om ett land går i konkurs? Vad händer om Grekland ställer in sina betalningar? Kan de som köpt grekiska statspapper åka och hämta antika statyer eller turisthotell på Kreta, ta mark i anspråk, eller ta med sig den varma grekiska solen, etc, om landet inte betalar sina lån? Naturligtvis inte.

Länder kan naturligtvis, inte under någorlunda normala förhållanden, sluta att existera som ett företag gör när man går i konkurs. När ett företag likvideras efter en konkurs så delas ju det kvarvarande värdet ut till de som har fordringar på bolaget. Så blir det ju knappast med länder.

Men om nu det värsta händer, nämligen att Grekland måste ställa in sina betalningar, och miljardlånet från kompisarna inom eurozonen inte hjälper, vad händer då? Ja, vi kan väl gissa att en och annan svensk bank också kommer att gå i konkurs. Detta eftersom både Internationella valutafonden, och Världsbanken, där vi ju är medlemmar, också är kompisar med Grekland Och vad händer då med våra sparpengar? Vad är sanning?

Är det som pågår i själva verket ett lömskt angrepp på Europas arbetande människor? Det handlar ju inte bara om Grekland, som Anders Borg underströk i förrgår. Även t.ex England har enorma underskott som måste angripas. Så vad är sanningen? Och vem vågar säga den?

I dag är det val i Storbritannien. Redan i morgon kommer en ny brittisk regering att börja planera för alla ”nödvändiga” angrepp på det egna landets befolkning. Britterna är på många sätt lika belånade som grekerna och är det inte egentligen så att, precis som grekerna bara vill ha siesta och sola sig, engelsmännen egentligen bara vill titta på fotboll och dricka sig plakata på sina pubar.....?

Och i övermorgon kan det vara Sveriges tur. ”Vi måste arbeta längre”. ”Vi kan inte gå i pension innan 69 år”. ”Föräldrarledighet och den femte semesterveckan är lyx som vi inte längre ha råd med”. ”Sätt alla jäkla sjukpensionärer i arbete”…

Kanske är det så att vi i alla i själva verket är greker? Men vem vågar säga det?

Fast det finns ju en lösning till. Nämligen att se till att landet inte går i konkurs.Men det kräver t.ex att folket betalar skatt. Alexandra Pascalidou, i mitt tycke landets bästa bloggare, skriver, att bara i Athens norra förorter finns ca 15000 pooler i trädgårdarna. 323 av ägarna betalar skatt för dessa.

I höst är det val i Sverige Och Högerhärvan, eller Alliansen, som dom väljer att kalla sig fortsätter med sitt skattesänkarmantra.....