tisdag 3 augusti 2010

Om verklighetens folk och andra folk

Göran Hägglund och KD har hamnat i svårigheter. Med verklighetens folk. Dels har han hamnat i dåligt sällskap, eftersom Sverigedemokraterna redan mutat in verklighetens folk. Och dels har han inte lyckats förklara vilka som utgör detta verklighetens folk. Undrar om jag hör dit? Och du? Det enda jag förstått, är att kulturradikaler av olika slag på vänsterkanten inte räknas som verklighetens folk. Men sen då.... Men det är å andra sidan mycket hos KD som jag inte förstår.Men det är klart, att det är väl bra att det finns ett parti också för dom ärkereaktionära. Men varför reaktionär och kristen, Hägglund? Det förstår jag inte heller. Lika lite som ditt tal om verklighetens folk.

Ingår svenska fotbollsspelare i verklighetens folk tro? Utan att på något sätt vara rasist, snarare tvärtom, så har jag ändå lagt märke till att snart sagt alla fotbollsspelare i svenska lag långt ner i seriesystemet har latinamerikanska eller ännu oftare, östuropeiska namn. Stefan Selakovic var länge den ende spelaren som avvek från alla Svensson, Alexandersson, Gudmundsson och andra söner, men nu kan man hitta hela laguppställningar utan en enda Svensson. Kul, och intressant med hela invandrarlag, men varför? Spelar unga svenssöner inte fotboll längre? Har dataspelen slagit ut fotbollen? Att invandrartjejer inte är lika ofta förekommande i laguppställningarna har säkert en kulturell förklaring, men killarna? Och kommer utvecklingen att bli densamma i ishockey? Basket är väl annars den sport där invandrarna varit föregångare, och exilbalter var väl dom första stjärnorna i den sporten i Sverige.

Bor verklighetens folk också på Kuba, tro? Eller är det ett annat folk? Vi tror ju ofta det om folk från andra länder.President Castro, ja inte Fidel, utan brodern, Raul, annonserade häromdagen att en större del av det kubanska näringslivet skulle öppnas för marknadsekonomi och privat företagsamhet. Intressant. När Gorbatjev öppnade på kranarna i det slutna sovjetsystemet, rasade alltsammans som ett korthus. Blir det likadant på Kuba? I så fall återstår bara Nordkorea som planhushållningskommunismens sista bastion.

Tillbaka till Göran Hägglund och KD igen då. Tänk om dom hamnar under fyra procent i valet, samtidigt som Sverigedemokraterna klättrar över den gränsen. Vad gör Reinfeldt och alliansen då? Inget samarbete med Sverigedemokraterna, som man sagt, och därmed förlorad regeringsmakt, eller...... Men alliansen kanske förlorar ändå, utan detta förskräckande perspektiv.

Så; Göran Hägglund, andra kristdemokrater, fotbollsspelare med invandrarnamn och dito bakgrund, den vanlige strävsamme kubanen, som kanske ser ljus i tunneln, och sverigedemkraterna.Tillhör dom alla verklighetens folk eller?

Bara en fundering ur folkdjupet en mulen sommarmorgon.