lördag 9 oktober 2010

När var förr och var det bättre då?

Om Slottsbacken har blivit brantare och om bokstäverna i Uppsala Nya har blivit mindre var det väl bättre förr? Åtminstone i Uppsala. För det är Uppsala det gäller. Om några veckor ska jag nämligen besvara den frågan där. Var det bättre förr? Du är välkommen till Frälsningsarmén på S:t Persgatan torsdagen den 21 oktober kl. 13 så löser vi den frågan tillsammans.

Just i Uppsala hade jag för många år sen en lärare i psykologi som under en föreläsning gav oss följande citat: ”Vår tids ungdom älskar inget annat än lyxen och lättjan. Unga män och kvinnor uppför sig sämre än någonsin. De föraktar varje auktoritet och hyser ingen respekt för åldern. Vår tids barn har blivit tyranner över oss. De reser sig inte ens om en äldre person träder in i ett rum. De är uppkäftiga mot sina föräldrar och andra. De stör varje hyfsat samtal mellan vettiga människor. De har dåliga matvanor och har blivit sina lärares skräck.”

Ungdomar visar alltså ingen respekt, är lata och bryr sig inte, är uppkäftiga, störande, tyranniska och skrämmer livet ur sina lärare. Vem har sagt detta? Göran Hägglund, partiledare för KD? En representant för Lärarnas Riksförbund? En polis? En pensionär? En busschaufför som tröttnat på de gapande och klottrande tonåringarna? Rätt svar är Sokrates, som fällde uttalandet ca 400 år f.Kr.?

Ett bättre bevis på att nära nog alla generationer tycks uppleva att ”det var bättre förr” får man nog leta efter.

Eller är det så att det är vi som var bättre förr? Vi var yngre, vi var friskare och vi hade lättare att ta oss uppför Slottsbacken. Barnen bodde hemma och vi hade koll vad dom sysslade med. Vi såg att läsa utan glasögon och bokstäverna i Uppsala Nya såg faktiskt större ut på den tiden. Men det såg bara ut så......

1965 var Sverige ett land där man fortfarande måste beställa rikssamtal när man ville ringa till särskilt avlägsna delar av Sverige, 30% av hushållen i städerna hade tvättmaskin och 5% hade diskmaskin. Många av oss jobbade minst 48 timmar i veckan och femdagarsveckan var inte uppfunnen. Skrivmaskiner av märket Facit knattrade på landets kontor, kokböckerna varnade för en alltför frikostig användning av vitlök och nästan alla, som drabbades av cancer dog i sjukdomen. Idag är vi friskare, jämställdare och rikare. Vi bor och äter bättre. Vi tar del av mer kultur, reser mer och kan kommunicera med nära nog vem som helst var som helst och när som helst. Vi har mer kunskap om andra länder och om livsvillkoren för människor, som bor där. Vi har möjligheter till en större acceptans för andras livsstilar.

De senaste 45 åren har rent objektivt inneburit enorma förbättringar på mängder av områden.

Men Frälsningsarmén då? Det är ju på Frälsningsarmén i Uppsala som dessa sanningar ska levereras. Den var väl ändå bättre förr? Vi var ju fler som var med, vi var yngre och vi orkade mer.Vi hade fler möten, sålde fler Stridsrop och fler gick i uniform. Visst, men redan då, för 45 år sedan var vi färre och äldre, hade färre möten och orkade mindre än vi, eller dom före oss, gjorde och orkade tio, tjugo år tidigare. Vi glorifierar lätt "förr" och hur det var då, men vi får gå ganska långt tillbaka i hisorien innan Frälsningsarmén i Sverige vann terräng i nån nämnvärd utsträckning. Så när var förr egentligrn?

Men vi behöver inte oroa oss för framtiden för Guds församling. Guds församling har alltid en framtid. Frågan är bara om du och jag ska vara med i den. Vi behöver inte heller oroa oss som kristna för att Gud har låtit oss vara kristna just i den här tiden. Vi behöver bara ställa oss helt och fullt till Guds förfogande. Och kanske är det så, att i en tid när människor har förlorat både livsmod och tro på framtiden, behövs människor, som inte tror att framtiden var bättre förr. Människor, som vill vara med att på nytt ge människor hopp. Hopp om att Jesus ska komma tillbaka, men också hopp om att den bästa tiden ligger framför. Framtiden var inte bättre förr! Så välkommen till Frälsningsarmén i Uppsala den 21 oktober