söndag 27 december 2009

Ett inlägg för vanligt folk

Ett av det nu gångna årets mera udda inlag i samhällsdebatten var väl när Kristdemokraternas Göran Hägglund publicerade några inlägg på DN debatt, där KD presenterades som ett parti för "verklighetens folk" och där Hägglund gick till storms mot vad han kallade eliten. Det var oklart vilken elit han menade, men att den s.k. kultureliten ingick där var dock klart. Det är nog alldeles klart att inläggen skrevs i panik över partiets dåliga opinionssiffror, men av de siffror publicerats senare framgår väl, att han inte lockade till sig särskilt många fler sympatisörer genom dessa inlägg. Ytterligare ett borgerligt stolpskott alltså under hösten..

Vilka menade då Göran Hägglund? Vilka är de "vanliga människor" som han försöker ställa i motsatsställning till "eliten"? Och han, om nån, tillhör väl just eliten i vårt land!! Han citeras mycket oftare i media och förekommer mycket oftare på bild än de Svensson och Johansson, som stått i kö hos Frälsningsarmén för att få hjälp till jul. Vem är då vanlig? Och är Svensson och Johansson vanligare än de hundratusentals människor, som trängts i varuhusköerna innan jul?


Det enda Göran Hägglund åstadkom med sina otydliga inlägg, var att locka in Sverigedemokraterna i debatten och ge dem ytterligare en spelplan. De var snabba att i några kommuner presentera bugetförslag för vanligt folk, och deras slogan "Vi säger vad Ni tänker" vill ju göra Sverigedemokraterna till talesmän och språkrör just för vanligt folk. Och Hägglund plockar samtidigt fram Ny Demokratis paroll från början av 90-talet, då Harriet Colliander i en debatt om invandrings- och flyktingpolitik sa, att hon kom just från ”verklighetens folk”. Hon hade, som hon sa, ”örat mot marken”. Är det så Göran Hägglund tänker? Varför tar annars han till sig Nydemokraters och Sverigedemokraters unkna och nedsolkade ordval? Är det inte ett avslöjande av att KD i själva verket är det av de atablerade partierna som i dag står längst till höger. Nu fattas bara, att han säger, att han förlitar sig på "sunt förnuft" så har vi det gamla Högerpartiet i ny tappning. Och att han och hans parti inte bryr sig om de vanliga änniskor som i dag är arbetslösa, sjuka eller är pensionärer har ju den politik som Alliansen för, och som han är medskyldig till, klart visat under hösten.

Nej, problemet för Hägglund är att både han hans parti tillhör etablissemanget. Han säger till oss, som han kallar vanliga, vad vanligt folk ska tycka och tänka. Jag betackar mig för det. Hägglund och Kristdemokraterna är helt enkelt inte trovärdiga!