söndag 20 december 2009

Om slörsöndan och andra obsoleta traditioner

Först några ordförklaringar; i norra Ångermanland betyder slörer, slörit mm på slör, något som är sönder, som inte är i ordning eller som inte fungerar. Och obsolet är ju rikssvenska och betyder ett ord ( eg. en lag) som inte längre används. En möjlig synonym är kanske föråldrad.

I dag infaller då slörsöndan. Det är alltså en söndag, som inte är hel, inte fungerar som söndagar i allmänhet brukar fungera med lugn, frid och avkoppling. Det handlar alltså om söndagen före jul. Då hade man ingen känsla av att det var söndag. Då skulle allt, som man inte hunnit med av julförberedelser, fixas. Golven skulle fernissas, pepparkakorna bakas och knäckförrådet fyllas på. Det förra koket var ju nästan uppätet. Kanske skulle också julgardinerna strykas, och julgranen tas in och kläs. Det senare lite beroende på när julafton inföll i förhållande till denna slörsöndag. Allt det där och mer till, gjorde att helgstämningen inte riktigt ville infinna sig denna sista söndag före jul. Och kanske är det så på många håll även denna söndag i år. Ja, så många golv är det väl inte som fernissas, men det andra kanske... På Baldersvägen blir det dock inte så i år. Vi hinner både med gudstjänstbesök och julkonsert i Storkyrkan i dag. Bättre planering? Kanske, men framför allt mindre stök. Och det tackar man för....

Vid närmare eftertanke är det också många andra gamla hederliga jultraditioner, som blivit , ja just, obsoleta. Julottan t.ex. Och kanske är det inget bra sätt att locka till kyrkobesök med att tvinga upp människor, som inte går i kyrkan i vanliga fall, klockan sex på morgonen. Och vet vi att Jesus föddes just vid den tiden? Det var ju dåligt med både barnmorskor och journaler i stallet. Att samlas vid krubban på julafton känns mycket mer sympatiskt för många. Eller, som några kyrkor inbjuder till: julotta för morgontrötta kl.11. Säkert mer sympatiskt för några. Och tysk-österrikiska backhopparveckan med start på annandagen och kulmen på nyårsdagen med TV-sändning från Garmisch-Partenkirchen. Vart har förresten backhoppningen tagit vägen i Sverige? Denna gamla svenska paradgren med Bror Östman, Kjell Sjöberg, Kurt Elimää,Jan Boklöf och andra världsstjärnor. En obsolet idrott numera. Och då, innan den också blev obsolet, var förresten ishockey in vintersport, som utövades utomhus. Innan Kempevallen blev Kempehallen, som blev Swedbank Arena, som blev Fjällräven Center, som blev..... Då, precis i juletid, man tog bussen till Kempevallen för att se Nicke Johansson, Kabben Berglund, bröderna Nordström, Sören Lindström och andra. Då man köpte en korv utan bröd i andra pausen för att värma de stelfrusna fingrarna mot den varma korven, och då man gick till fots de fyra kilometrarna hem för att försöka få liv i de stelfrusna fötterna. Lika bra kanske att det blivit en obsolet företeelse. Men den ska man ju försöka blåsa liv i i år med en utomhusmatch i Göteborg mellan Frölunda och Färjestad. Såg just att det bara var de transatlantiska importerna som nånsin spelat utomhus. Ingen av de svenska stjärnorna hade nånsin satt sin stålklädda sko på på en sån rink. Vintersporten hockey har blivit obsolet.

Men tomten då? Nej han blir aldrig obsolet. Och inte Kalle Anka eller Karl-Bertil Jonsson heller. Och inte Jesus heller. Han kommer i människogestalt även i år. Till vår frälsning sänd, som vi sjunger i den gamla psalmen. Så det blir nog jul i år också.