måndag 1 mars 2010

Avstå för att bistå

Ord blir också gamla, precis som vi människor. En del, ord, alltså, blir t.o.m. obsoleta, dvs. föråldrade, ur bruk tagna, urmodiga, omoderna, förlegade, antika, mossiga. Vid närmare eftertanke kanske det gäller människor också, men nu var det ord det gällde. Försaka håller på att bli ett sånt ord i svenska språket. Och vad värre är; det är inte bara ordet som håller på att bli obsolet, utan även dess innebörd. I vårt svenska överflödssamhälle är det långtifrån inne att försaka, att avstå eller att inte kunna unna sig. Många av oss är vana att kunna kosta på oss både det ena och det andra, och många svenska barn kan få nästan allt, dom pekar på. Min inte alla av oss! Globaliseringen innebär bl.a att världen flyttar hem till oss. Kanske just därför håller Frälsningsarmén ordet försaka vid liv. T.ex. i ordet försakelseinsamling. Att avstå för att bistå.

Frälsningsarméns försakelseinsamling, som inleds den här veckan räknar sina anor tillbaka till Frälsningsarméns första tid. Den syftar till att genom att själv avstå skaffa fram medel till medmänniskor i nöd. Är den tanken så urmodig, antik och mossig? Under den första av fyra insamlingsveckor ligger fokus på begreppet Hälsa.

Bakgrunden är att Frälsningsarmén förser människor med hälsovård över hela världen. 71 sjukhus i Frälsningsarméns regi och 201 kliniker ger 280000 patienter vård varje år. Lika många människor får hjälp genom mobila kliniker och hälsoprojekt där människor får undervisning i preventiv hälsa.

Frälsningsarmén har verksamhet i mer än ett hundra länder i alla världsdelar. Det innebär att Frälsningsarmén ser nöden i vitögat varje dag. Nöd, sjukdomar och svält är inte statistik på ett papper utan levande medmänniskor. Därför möts nu frälsningssoldater och vänner till Frälsningsarmén i Sverige, med början i dag av utmaningar att avstå för att bistå:

måndag: lägg undan två kronor för varje gång du fått vård på ett sjukhus i livet!

tisdag: de flesta av oss föddes på ett sjukhus med hjälp av utbildad sjukhuspersonal.
54% av förlossningarna i Afrika äger rum i hemmen utan någon sjukvårdskunnig
närvarande. Detta innebär stora risker för både mor och barn.
Skänk 2 kr/km du har till närmaste BB!

onsdag: Tillgång till rent vatten är en förutsättning för ett hälsosamt liv. Den resursen är så knapp i världen att även vi borde använda den med största varsamhet. Använd den resursen klokt och skänk 5 kr/vattenkran du har hemma!

torsdag: Varje år drabbas många miljoner människor av malaria, som är en mycket vanlig sjukdom i tropiska och subtropiska länder. Den allvarligaste formen av malaria orsakar tre miljoner människors död varje år.
En malaria tablett kostar 12,50 i Sverige och du uppmanas att ge den summan till insamlingen!

Fredag: En av de mest tabubelagda och ignorerade hälsofrågorna är sanitet och tillgången till toaletter. 2,5 miljarder människor saknar tillgång till grundläggande sanitet. Den höga standard som vi i Sverige har på vatten och sanitet är unik i ett världsperspektiv. Skänk därför fem kronor till försakelseinsamlingen varje gång du går på toaletten i dag!

Varje vecka innehåller också en superutmaning; Under den här veckan utmanas du att, eftersom 40000 barn dör varje dag av undernäring, försöka halvera veckans matkostnader och ge den andra halvan till insamlingen

Och om du under veckan skulle stöta på någon julgryta, som, trots namnet, står utställd, eller se någon frälsningssoldat med en insamlingsbössa, så vet du vad det handlar om. Avstå för att bistå. Och om då skulle missa grytan eller bössan kan du sätta in en slant på Frälsningsarméns pg-konto 900480-5. Och märk då talongen med ordet "försakelseinsamlingen!

Slutet gott allting gott

Petter Northug och Kanada! Det känns som om punkten i Vancouver blev den rätta. Den som vinner skidfemmilen rättar in sig i ledet bland hjältarna,och norske Northug hör absolut dit. Trots att han inte drog många meter för att hjälpa till, och trots att hans taktikval alltid artar sig till en kamp mellan honom och världen. Att Kanada sen fick hockeyguldet känns bara rätt. Och Sidney Crosby fick dessutom avgöra finalen på övertid!! Vem hade regisserat det dramat?

Det känns allt lite tomt nu när OS är slut och det är dags för en sammanfattning. Sverige gjorde sitt näst bästa vinter-OS någonsin med elva medaljer: fem guld, två silver och fyra brons. Att det sen blev skidåkarnas OS känns bara rätt för en gammal traditionalist.

Men frågan måste ställas, även om jag ställt den förut: Vad gör Norge, som inte Sverige gör? 23 medaljer, varav 9 guld. Fjärde bästa nation! Marit Björgen tog tre guld, ett silver och ett brons och Petter Northug tog fyra medaljer. Enbart dessa två tog nästan lika många medaljer som hela den svenska truppen..... Är det så att lagsporter som ishockey och fotboll, där vi ju faktiskt är MYCKET bättre än Norge, suger upp talanger och inte lämnar kvar så många till skidor på längden och tvären? Kanske.....

Annars blev det Kanadas OS. Trots att dom inte får någon medalj när det gäller arrangörskap ( fråga skidskyttarna t.ex) så blir arrangörslandet bästa nation med 14 guld, 7 silver och 5 brons. Men dom hade garanterat lämnat ifrån sig alla medaljer om det krävts för att få behålla hockey-guldet. Intresset för ishockey är obskrivligt stort i Kanada med en hockeyspelare t.o. m. på dollarsedlarna. Jag drar mig till minnes mötet med en gammal, (säkert 75 år) kvinnlig kanadensisk frälsningsofficer, som jag mötte en gång i Toronto. När hon fick veta att jag kom från Sverige, var den gamla damens fråga naturlig: Säg, hur är det med Börje Salming nu för tiden? Nu fick dom dessbättre både och!! Både flest medaljer och hockeyguldet.

Men vi får inte heller glömma flopparna. Helena Jonsson och skidskyttarna kom till OS för att ta nio medaljer. Det blev en. Visserligen guld men ändå. Och Tre Kronor,med alla penningstinna miljonärer, som ju bara SKULLE spela final, blev utslagna redan i kvarten.Damkronorna ska vi inte ens tala om.

Vem vann OS då? Sist och slutligen? Föe mig är valet självklart och enkelt. Den kanadensiska konståkerskan Joannie Rochette, fick två dagar före tävlingarna beskedet att henns mamma hastigt dött i hjärtinfarkt, endast 55 år gammal. Alla skulle ha haft full förståelse för om Joannie Rochette avstått tävlingarna, som ju i grunden bara är en lek. Men hon valde att hedra sin mamma genom att gråtande genomföra sitt program och ta bronsmedalj.I såna ögonblick blir idrotten stor.

Slutet gott och inget mer prat om OS på bloggen. Smått och gott om stort och smått var det ju, och då finns det så mycket annat. Vänta får du se!