fredag 7 januari 2011

Allting är möjligt

Tänk om allt hade varit annorlunda. Tänk om Bibeln bara varit en sagobok. Och tänk om Jesus inte hade uppstått. Tänk om….. Då hade, som redan Paulus konstaterade, vi, som kallar oss kristna, varit de mest ömkansvärda av alla människor. Vi hade gått på världens blåsning, och världshistorien hade tagit en helt annan vändning. Människor med religiösa intressen hade visserligen kunnat fortsätta att samlas till sammankomster, men kraften, engagemanget och hänförelsen hade säkert ebbat ut med tiden.

Men redan innan gryningen den där speciella söndagsmorgonen ljöd ropet: KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN—JA, HAN ÄR SANNERLGEN UPPSTÅNDEN! Och graven var tom! Det var alltså inga sagor. Och inga fromma önskningar av några överspända drömmare. Kristus är uppstånden och därmed är allting möjligt!! Vänskap i stället för fiendskap, kärlek i stället för hat och solidariet och tolerans i stället för vassa armbågar. Frälsning för världen och ett återställande av skapelsen.

Solidaritet förresten! Det ordet används ju knappast längre. Inte ens i varken i kristna eller socialistiska kretsar. Det är mera sköt dej själv och skit i andra som gäller. Men i början var det inte så. Dom som hade mött den Uppståndne och dom som trodde att Han verkligen levde tog sig an svaga, utstötta och marginaliserade människor. Dom fick känna att dom räknades och fick tillbaka sitt människovärde.

Ett nytt år har just börjat. Nyårtslöften och nya tag. Tänk om vi kunde börja leva i vetskapen om att Jesus faktiskt lever. Inte bara ha det som en teori eller inlärd fras, utan verkligen leva med det varje dag. Jesus lever och därmed är allting möjligt. Freden kan återställas, sjuka människor kan bli friska, brustna relationer kan bli helade och hela skapelsen kan räddas. Precis som Han sa en gång!

Men då måste vi kristna börja tro på HELA evangeliet igen. Nu samlas en del för att i karismatisk hänförelse, sluta ögonen ( möjligen för att stänga världens elände ute) lyfta händerna ( möjligen för att slippa smutsa ner dem) och jubla i det man kallar lovsång. Vän av ordning undrar då vad resten av gudstjänsten ska rubriceras som…. Detta medan andra predikar och lyssnar till nån sorts socialt evangelium, som handlar om orättvisor, bristande solidaritet och om vårt ansvar för skapelsen. Allt detta medan både människor och planeten jorden mår allt sämre.

Kraftsamling, mina kristna vänner, måste bli ordet nu! Låt oss göra det till ett gemensamt nyårslöfte! Jesus har uppstått för HELA människan i HELA skapelsen. Min kompis William Booth sa ju i slutet av 1800-talet att soppa, tvål och frälsning är vad som behövs för att rädda världen. Fast det låter mycket bättre på engelska: Soup-soap-salvation.Och inte var han först med det inte! Det hade Jesus ju själv sagt.
Och just därför är faktiskt allting möjligt. Precis ALLT