fredag 1 oktober 2010

Inte bara 50-öringen

Det är slut nu. Det man på 50-talet fick en liter mjölk för och det som på 60-talet räckte till en glass av hyfsad storlek är nu värdelöst. Och ännu tidigare,före kriget, på 30-talet, räckte den till två liter bensin eller en bio-biljett. I dag finns inget att köpa för den i en välsorterad pressbyråbutik. Jag har kollat! Jag talar naturligtvis om 50-öringen. Från och med i dag tas den endast emot på landets banker och efter sista mars 2011 har den bara skrotvärde. Nej inte riktigt sant; du kan fortfarande lämna in dina 50-öringar till Frälsningsarmén. Dom ser sen till att dina värdelösa 50-öringar blir till värdefull hjälp för någon.

Men det betyder ju också på något sätt att allt blivit dyrare nu. Precis som när 25-öringen, 10-öringen och alla de andra örena försvann så avrundade handeln priserna uppåt, eller nedåt. Nu blir alltså avrundningen extra stor när 1 – 49 öre avrundas nedåt och 50 – 99 öre avrundas uppåt.

Det som pågår kallas devalvering. Själva ordet betyder nedskrivning av värdet. Saker ochg ting blir mindre värda. Jag minns när det fanns både ett-och tvåöreskola..... Men det handlar inte bara om pengar och kola. Runt omkring mig ser jag hur själva människovärdet devalveras. Människor blir mindre värda. I riksdagen har Sverigedemokraterna tagit plats, ett parti, som satt devalvering av människovärdet i system. Med olika pris på olika människor, beroende på etnicitet och bakgrund. Och nyss såg vi i TV från Piteå ett reportage om hur det går när äldrevården och omsorgerna devalveras. Och eleverna i en friskola kan tvingas avbryta studierna mitt i terminen, därför att skolledningen inte skött sig. Devalvering av elevvärdet! Dom som har andra glasögon på sig talar om privatiseringens nytta och välsignelse. Men det är en nedskrivning av värdet det handlar om.

Och varför låter vi det ske? Och med vi menar jag nu mig själv och alla andra som bekänner sig som kristna. Alla vi som har alla människors lika värde högst på dagordningen, Vi måste börja se den enskilda människan igen. Vi måste ta makten från alla räknenissar, som i dag bestämmer precis allt. I stat, kommun, i föreningen och i kyrkan är det bara rödpennan som räknas. Plus och minus. Devalvering är en ekonomisk term, och själva termen visar vilka som har makten.

Evangelium är omvärdering av alla värden. I de första kristna församlingarna lyfte man upp föraktade och underpriviligierade människor. De erhöll spontant och revolutionärt samma absoluta människovärde som de framgångsrika och förmögna. När människor av alla slag böjde knä i bön eller firade nattvard tillsammans föll alla fördomar och sociala skrankor. Att självklart uppfatta att varje person äger ett absolut människovärdet är ett ofrånkomligt utflöde av det evangelium som säger att Jesus har dött för alla.

Och vad betyder det nu rent konkret i min vardag och i din? Det gäller inte bara 50-öringen.