onsdag 17 februari 2010

När det oväntade händer

Som aktiv under många år i en folkrörelse har man ju fått sig till livs en hel del utbildning i ledarskap. Seminarier, studiecirklar och veckoslutskurser har försökt göra mej till en bättre ledare. Hur det lyckats? Det överlåter jag i typisk "svensk” ödmjukhet till andra att avgöra... Ett huvudspår i denna utbildning har varit att bereda sej på att det oväntade nästan alltid händer i alla verksamheter. Och på hur man förbereder sig på att det händer. Men om man är förberedd, är det då oväntat? En filosofisk aspekt på ledarskapet, måhända.....

I går hände det oväntade. Det stavas Björn Ferry. Om någon skulle ha missat det så är han svensk olympiadeltagare i skidskytte. Och från ingenstans vann han guld!! Från att ha startat som åttonde man i jaktstarten sköt och åkte han sig ända fram till guldet. Tidningarnas rubriksättare har redan plockat fram krigsrubrikerna och stavat till BRAGD. Och vilka presskonferenser det kommer att bli! Björn Ferry kommer visserligen från det tysta västerbottniska inlandet, född och uppvuxen som han är i Storuman. Där säger man, talar folk på inandning. Men, möjligen oväntat, så gäller det inte världsmästare Ferry. Han är mycket verbal!!!! Verbal är förresten bara förnamnet..... Om jag får passa på att göra lite reklam för en kollega i bloggbranschen, så vill jag slå ett slag för bloggen FerryTales. Ni som kan engelska förstår ordvitsen. Under OS-perioden gäller dock speciella reklamregler, vilket innebär att Ferry inte kan blogga igen förrän den 2 mars. Töntigt, men knappast oväntat. Tur att man inte är olymiamästare så att man kan blogga fritt. Och hur ska Ferrys fru Heidi, som förresten är åttafaldig världsmästare i armbrytning, klara av den anstormning som nu väntar. Hon kommer nämligen från den lilla byn Ensamheten! Och oväntat var det också att Pops och dom andra i tv-studion lyckats lösa min os-fråga på face-book. Hur hade dom annars lyckats plocka fram Klas Lestander, som vann det första indivudella os-guld, som delades ut i skidskytte. Pops och Per-Uno Åslund hade rätt på min fråga. Lestander vann sitt guld 1960, så det var på tiden för Ferry och Sverige. Lestander hade f.ö. den femte sämsta åktiden av alla deltagare den gången, men var den enda som sköt fullt. Och det räckte till ett oväntat guld. Och högst oväntat var, att en mej närstående son, ringde och uttryckte tvivel på hur det ska gå för Foppa i det höga tempo som dom bästa hockynationerna skruvar upp. En mer trogen Foppa-supporter än min son går det nog inte att uppbringa, annars.
Innan jag lämnar OS för den här gången måste jag dock också kontatera, att allt som händer i Vancouver är inte oväntat. Kanada slog Norge med 8-0 i hockeyturneringens första omgång. Knappast oväntat!!

Jag har varit avtalspensionär i ett drygt halvår nu. Detta som en följd av en genomgripande omorganisation på jobbet, som gav mig möjlighet att gå ett halvt år i förtid. Under det halvår som gått, har jag dock haft regelbunden kontakt med min gamla arbetsplats. Och det oväntade händer alltid även där. Omorganisationen har väl inte gått så smidigt som man hade hoppats, och mycket har tydligen förblivit vid det gamla. Och helt oväntat var kanske inte det heller. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta som bekant. Men nya, fräscha lokaler, som just tagits i bruk, ska säkert hjälpa mycket av det nya som är tänkt att sätta sig. I dag ska jag förresten göra en , visserligen högst tillfällig, men dock, come-back, på jobbet. Känner mig lite ringrostig, och kanske händer det oväntade. Men som sagt: Är det oväntat om man väntar på det. Jag får väl återkomma och blogga fram en rapport.....

Och varför bloggar man egentligen? I synnerhet om man är jag. Det ska jag försöka förklara för dem, som ska lyssna på min fru och mej i eftermiddag. Vi är nämligen inbjudna som gäster på veckans kaféträff på Elisabethgården. Och vi har valt ”När man är en glad pensionär” som tema för vår halvtimme. Blogg och Facebook är inte vardagsmat för de flesta av dom dom 70-plusare som brukar komma till kaféträffarna, men jag tänkte försöka dela med mig av lite erfarenheter. En digital dagbok? Låter inte det som en bra förklaring?

SMHI har förresten lovat mer snö både den här veckan och nästa. Inte oväntat det heller, denna fimbulvinter......