fredag 23 april 2010

Om att ta eller smita undan

Det ska handla om ansvar i dag. Nåt som man modigt kan ta eller fegt smita undan. Och då vore det att smita undan mitt bloggansvar att inte börja med media.
Medias uppgift är att bevaka och presentera fakta för oss andra i en begriplig och tilltalande form. Det lärde jag mig av självaste Stig Hadenius, Sveriges första professor i journalistik, som skrev en lärobok, som jag tog mig igenom under mina studier i statskunskap. Och detta var faktiskt i historisk tid, även om man kan ha svårt att tro det, när man läser meningen en gång till: Medias uppgift är att bevaka och presentera fakta….

Media kallades ju också en gång den tredje statsmakten. Med bevakning och granskning som specialitet och uppdrag. I dag ägnar sig denna statsmakt, eller åtminstone stora delar av den, åt att skapa en alldeles egen och mycket skruvad verklighet. Exemplen är legio, dvs ett oräkneligt antal. Det är f.ö. ett intressant uttryck, som kommer av latinets legio 'romersk häravdelning', egentligen 'utvalt manskap', av lego 'uttaga', 'välja', 'utskriva'. Och uttrycket, som faktiskt kommer från Bibeln, betyder också just mycket stort eller oräkneligt antal. T.ex. övertramp i media….

Och exemplen, som alltså är legio, bara måste väl nu tas från bevakningen av sommarens HÄNDELSE. Ja , det händer ju bara en sak i sommar om man får tro dessa media. Victoria ska gifta sig med sin Daniel. Jag undrar om något av allt som skrivs, sägs eller visas i media om detta bröllop verkligen är sant. Och hur viktigt är det för oss att få veta allt detta? Bevaka och presentera fakta, var det ju…. Man får ju bara hoppas att stackars Westling i sin majestätsträning, för han genomgår faktiskt en sån, får lära sig att stå ut med denna fullständigt sjukligt lögnaktiga bevakning . Så republikan jag är, tycker jag synd om Westling. Han levde ju en gång ett alldeles vanligt liv, tar tagit studenten i Sandviken, legat i lumpen i Gävle och gått folkhögskola på Värmdö. Han måste ju minnas det livet. Minnas och sakna. Ett riktigt och äkta liv. Men media är helt ointresserat av det. Det är ju sant och äkta….

Och nog är det väl att ta sitt ansvar att ordna med web-enkäter och opinionsundersökningar om huruvida Daniel och hans Victoria ( är det möjligen majestätsbrott att nämna honom först….) ska gå tillsammans till altaret eller om Daniels svärfar ska överlämna sin dotter till mannen. Är det inte denne svärfar som har ett motto, som talar om ”För Sverige i tiden”? Överlämna sin dotter till hennes man.....

Och vad pysslar prinsessan Madeleine och hennes Jonas med? Det är bara att läsa Expressen eller Aftonbladet så får vi veta det. Men är vi intresserade? Egentligen? Jag hoppas verkligen inte det.

Det lär finnas anledning att blogga vidare om HÄNDELSEN. Allt annat vore väl att svika sitt ansvar som bloggare….

Och apropå att ta ansvar eller svika detsamma. Vi har val i höst och meningen med de allmänna valen är väl ändå att vi i val ska utse de personer, som vi vill ska leda, land, landsting och kommun åt oss. Då är det att svika sitt ansvar att hänvisa till folkomröstning, så fort det bränner till. Visst var förbudsfrågan, ATP, högertrafikomläggningen och kärnkraftsfrågan viktiga frågor, men varför har vi inte fått folkomrösta om nedrustningen i skolan, den dåliga maten på äldreboenden och barngruppernas storlek på dagis? Jag vill att politikerna ska avgöra frågan om förbifart Stockholm också, och inte hänvisa den till oss, bara för att den är svår. Om Mona fortsätter på den väg hon slagit in på med förbifarten lär det bli många folkomröstningar så länge hon har Lars Ohly med på tåget.

Nu tar bloggaren dock sitt ansvar och slutar. Det finns läsare, som klagar på att inläggen blir för långa. Och att lyssna till läsarna är också att ta ansvar…..