onsdag 14 april 2010

Vårstädning

Våren är tiden för städning och löften om nya tag. Själv ska jag vårstäda bilen i dag. Efter däckbyte så känns det naturligt med både dammsugare och trasa.... Men städning behövs och genomförs också på andra områden. Gatukontoren sopar bort sand från gatorna i en omfattning som aldrig förr. Eller har i alla fall lovat att göra det. På Baldersvägen har vi inte sett till mycket av det, men det kommer nog.... Kanske. Gatsopare var annars ett lågstatusjobb i min ungdom, men då handlade det ju också om att sopa undan undan och plocka upp hästskit från gatorna. Ja, så långt tillbaka ligger min ungdom faktiskt.

På tal om att sopa upp skit, förresten, så presenterade landshövdingen i Stockholm, Per Unckel, i går ett program, som syftar just till det. Att sopa upp, eller kanske rent av förhindra fotbollshuliganernas framfart.Bra förresten att man i handlingsprogrammet talar just om huliganer och inte om fans. 17 olika myndigheter och organisationer har ställt sig bakom handlingsprogrammet. Alltifrån idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth till supportrarnas representant, Victor Capel från AIK:s Black Army.Målsättningen är att det ska vara tryggt och roligt att gå fotboll. Måtte gruppen lyckas!! Då ska jag börja gå på fotboll igen! För fotboll är alldeles ljuvligt så länge det är fotbollen och inte idioterna på läktarna som får regera. Klubbarna tar i överenskommelsen på sig ett stort ansvar när det gäller att hålla koll på sina egna supporters, SL lovar att sköta transporterna till och från arenorna effektivare, och åklagarna lovar att öka tempot när det gäller att fälla överträdare och utdöma tillträdesförbud redan till nästa hemmamatch.

Men huligansmen är inget renodlat fotbollsproblem. Polisen måste ingripa tidigare. Redan i parker långt från arenorna där s.k. fans, som f.ö. inte vet nåt om fotboll, samlas för att "göra upp", måste polisen finnas med. Under 2009 skedde nämligen de flesta fotbollsbråken utanför arenorna. Före och efter matcherna.Det är ett allmänt ordningsproblem, och alltså något för polisen i första hand.

Bra också att städlistan kom upp samma dag som Hammarby förlorade sin premiärmatch i Superettan. Hammarby är nämligen värst när det gäller huliganismen, och där hotas ju även det egna lagets både spelare och styrelse när det inte passar. I fjol förstörde ju de s.k. fansen flera matcher i allsvenskan, men rättvisa skipades och laget åkte ur. Hoopas nu bara att handlingsprogrammet från "de sjutton" får omedelbar effekt. Annars hotas ju Supperettan i år. En superetta som annars ser ut att kunna bli mer spännande och intressant än på länge. Med GIF Sundsvall som min favorit.

En viktigare vårstädning står väl annars den katolska kyrkan inför. Och kanske andra kyrkor och samfund också. Nu har sammanlagt tre fall av sexuella övergrepp på barn avslöjats inom den katolska kyrkan i Sverige. Är det skedda resultatet av ett systemfel, där avskaffande av celibatet är lösningen, eller är övergreppen begångna av enskilda perverterade individer, som kanske sökt sig till kyrkan i hopp om att där kunna få hjälp? Kyrkan måste lyfta frågan och den katolska kyrkan i Sverige borde kunna gå före.

Och dom som ska vara Mona Sahlins sopkvastar i valrörelsen är idel ministrar från Göran Perssons tid. Och även städprogrammet ser ut som om Göran Persson själv hade skrivit ut det. Lite fantasilöst och tunt.....