onsdag 31 mars 2010

Smått och gott……

Enl denna bloggs varudeklaration ska bloggandet omfatta smått och gott om stort och smått. Därför kommer dagens blogginlägg att just handla om det: Smått och gott om stort och smått;

Något om privatiseringens effekter; I samband med privatiseringen av bilbesiktningen kommer en hel del nyheter att introduceras. I Ystad t.ex. inför man egenkontroll vid bilbesiktning. Bilägaren ska göra en överredskontroll där bland annat dörrar, låsanordning, bilbälte och belysning kontrolleras. Underredet ska granskas så att hjulhus, balkar, bromsrör och annat är i bra skick. Bilen måste då hissas upp och här höjer Christer Svensson, som ska öppna bilbesiktning, ett varningens finger.
Domkraft räcker inte utan bilägaren måste sätta fyra pallbockar under bilen, råder han.
Det är kul med alla privatiseringar....

Kungen behöver pengar: De tre första veckorna i juli öppnar Drottningholms slott för övernattning. Erbjudandet är unikt och har aldrig tidigare skett. Målet är att tillföra extra intäkter till den kungliga kassan, som torde vara ganska tom efter bröllopet den 19 juni.. Det handlar om övernattning i Hedvig Eleonoras paradsängkammare, hjärtat i representations¬våningen från 1600-talet, ett rum som skapades av landets då främsta konstnärer och hantverkare.
Initiativet är taget av Kungen och Drottningen själva. Kungaparet tycker det är trevligt att även privatpersoner på detta sätt kan vara åtminstone indirekt delaktiga i bröllopet, samtidigt som man får en unik upplevelse som antagligen aldrig kommer att vara möjlig igen, säger Mikael Bengtson, vd för Informus som vann upphandlingen om vem som ska sköta bokningen av rummet.
Övernattningen begränsas till att gälla högst en natt per person eller par och priset är satt till 16 000 kronor.

Det ska jag minsann försöka utnyttja....

Nytt system för timmar och minuter; Nya effekter av vindkraftverk presenteras i dag, den 1 april.. Dansk forskning visar nämligen att vindkraftverkens rotation får jorden att snurra långsammare. En konsekvens är att dygnet blir längre. Systemet med timmar och minuter måste därför förändras. Detta väntas ske någon gång under hösten.
Mer om vindsnurror; Samme danske forskare menar att om något år kan vindsnurrorna kyla luften i vindkraftsområdet, vilket innebär att vi själva kan åstadkomma global nedkylning.

Kanske blir det som med sommar-och vintertid. Vi ändrar dygnets längd ett par gånger om året....

Ordning i rulltrappan: Alla har vi upplevt det: En person står på fel sida i rulltrappan när vi kommer springande.. Det är dess bättre snart ett minne blott. Infrastruktuminister Åsa Torstensson förbereder nämligen ett lagförslag som kommer att innebära förbud mot att stå på vänster sida i landets samtliga rulltrappor.

Ett förslag värdigt en av de sämsta ministrarna i en rekorddålig regering. Det vill inte säga lite det.....

Och just i dag läser jag i mitt liv-och husorgan att FN ska begränsa surfandet. Troligen kommer vi att få rätt att surfa för ca fem gigabyte i månaden.

Så det gäller att passa på medan tider är.....

Förbud mot aprilskämt;2010 blir sista året du läser aprilskämt i tidningen eller hör dem på radio eller ser dem i TV. EU-direktivet 04/01/2010 innebär nämligen ett förbud mot "vilseledande nyheter i press, radio och tv".

Goda grannar. Och Karlsson

Att leva i en folkhögskolemiljö är så speciellt, att det nästan inte går att beskriva för den, som inte själv fått uppleva det. Folkhögskolan blir ett litet samhälle i samhället. På gott och ont. Gott, därför att det utvecklas en naturlig arbetsgemenskap och en vänskap mellan olika generationer. Och maken till trygg uppväxtmiljö för folkhögskolepersonalbarnen ( vilket långt ord!!) torde vara svår att hitta. Och ont, därför att alla vet allt om alla. Personal känner t.ex. till när den eleven börjar gå hand i hand med en ny käresta längs vägen upp till byn t.ex. Eller när husmor kastar ut sin sambo till förmån för en ny….

De flesta folkhögskolor ligger naturskönt i små samhällen vid havet eller i skogen. Min folkhögskola låg vid havet. Husen står kvar och påminner oss, som ännu bor kvar, om tider som varit. Också det på gott och ont. Men de flesta av husen står antingen tomma eller bebos av nya människor, som är helt utan koppling till det som varit. Dom är våra grannar, men knappast goda grannar i den bemärkelsen…. Men Karlsson bor kvar. Han var vaktmästare på folkhögskolan och han fortsätter med det. Att vara vaktmästare alltså. Han jobbar numera åt de nya ägarna till det som en gång var folkhögskolan, men hjälper även oss när det behövs. Med den lilla traktorn, när min egen snöskyffel inte räckte till i vintras, eller med att ställa ut soptunnan på vägen för tömning, när vi inte själva kan passa varannan onsdag, ojämna veckor. Sån hjälp kanske förekommer på andra håll också, men den var ett naturligt inslag i folkhögskolemiljön.

Nu har Maud Olofsson solkat ner goda-grannar-begreppet genom att kalla Kina för just goda grannar. Trots att Kina inte vågar publicera några siffror har Amnesty skäl att misstänka, att det i Kina avrättas fler människor varje år än i hela övriga världen tillsammans. Och fråga tibetaner och iugurer vad de tycker om Kina som granne! Visserligen ökar den kinesiska ekonomin snabbast i världen, och visseligen gör förmodligen Geely Volvo till ett stabilare bilmärke än det skulle ha varit utan kinesiska pengar. Så visst ska vi göra affärer med Kina. Men det måste ske i vetskap om att denna handelspartner är värre än de flesta. Minoriteter förföljs och att all opposition undertrycks, Så; GODA grannar, nej, vet du vad Maud!! Ännu ett av den här regeringens många stolpskott.

Det finns fler. Socialförsäkringsminister Husmark-Persson kallade ju regeringens fullkomligt katastrofala hantering av sjuka och arbetslösa för att det numera går en bro från försäkringskassan till arbetsförmedlingen…. En bro, när det i stället handlar om ett bråddjup eller en ättestupa.

Alliansen, dom heter ju så numera, de fyra regeringspartiernas lag, presenterade sina infrastruktursatsningar för de närmaste åren i går. Och ett står då fullkomligt klart. Du måste ha bil och bo i tätort om du ska kunna ha nån kontakt med dina grannar. Regeringen för över pengar till väg- och motorvägsbyggen från satsningar på järnvägssystemet. Och 100 miljarder går till satsningar i Stockholmsområdet, medan1.9miljarder ska ge Umeå en ny E4-sträckning. Och till Sverige norr om Umeå blir det inte ett öre. Men där blir det kanske som på folkhögskolan; grannarna flyttar och många av husen står tomma.

Hoppas bara att Karlsson bor kvar!