torsdag 7 januari 2010

Nu måste det handla om snö

Som bloggare försöker jag efter bästa fömåga att kommentera aktualiteter i omvärlden. Smått och gott om stort och smått skrev jag visst i min bloggintroduktion. Så nu måste det handla om snö....

Lagom till jul fick vi ju vad jag trodde var tillräckligt av den varan.Men efter några dagar med sträng, bitande kyla ( det tycks det vara när temperaturen sjunker under -15 grader i våra trakter) och prognoser från SMHI om ännu värre dag för dag ,är det nu dags att plocka fram snöskyffeln igen.En dm nysnö när jag vaknade i morse!! När jag gjorde morgonens första vända på gårdsuppfarten, tänkte jag att man skulle ha bott I Glasgow. 500000 invånare och alla skottar….. Och min ångermanländska uppfostran säger mig, att full bredd ska det vara också. Lika bred som uppfarten är, lika mycket snö ska tas bort. Jag har bott på Dalarö sedan 1971, och detta är den mest snörika vinter jag kan minnas här. I barndomens Örnsköldsvik kom det mer, åtminstone vissa vintrar, och hustrun, som tror sig ha bättre minne än jag, påstår, att vi även här har haft snörikare vintrar än den här, men det undrar jag allt….. jag, som har ansvaret för att skotta uppfarten.

Från min barndoms vintrar, då kommunen ännu skötte snösvängen i egen regi, minns jag också, att gator och torg alltid var plogade när man traskade i väg till skolan på vintermorgnarna. Nu läggs ju även plogning ut på entreprenad och åtminstone här ute i skärgården hinner entreprenörerna inte med på långa vägar. Vägarna ligger ibland oplogade hela dagarna, och den gamle fotbollsmålvakten Stig Nyström, som basade för snösvängen i Ö-vik, skulle vända sig i sin grav, om han visste hur illa det blivit….. Och uppe i Norrland ( jo, SMHI får använda den termen) har de på många ställen fått så mycket snö att de inte längre har någonstans att tippa den. Och ändå återstår där uppe två-tre månaders snöande. I Stockholm får man väl som vanligt använda Mälaren som avstjälpningsplats om det blir för stora mängder, och här kanske man tippar den i Jungfrufjärden. Själv försöker jag bara bli av med den från gårdsuppfarten och hoppas att entreprenadplogaren tar den med sig när han nån gång passerar.

Men snö är absolut inte bara jämmer och elände. Det ska ingen kunna anklaga mig för att nånsin ha påstått. Jämfört med de fasansfulla månaderna oktober och november blir det mycket ljusare,och just i år sammanfaller ju snöandet dessutom med att dagarna långsamt blir längre. Och de skollediga skolbarnen kan åka både skidor och pulka, och själv har jag ju ett par skidor i källarförrådet. Tänk om man skulle plocka fram dem. Men det var ju så länge sen sist, att det väl finns risk, att man har glömt hur man gjorde. Jag hade en lumparkompis från Ystad, som aldrig hade åkt skidor tidigare, och han hade det inte lätt på Försvarets laggar. Och tänk om man blivit likadan själv..... Nej, så illa kan det väl ändå inte vara.Och dessutom är ju dagens skidor av mycket bättre kvalitet än 60-talets försvarslaggar

Men innan jag eventuellt gör allvar av såna tankar är det nu dags att avrunda bloggen för att.... just det. Skotta snö igen!