måndag 21 februari 2011

Alla är lika, men en del likare än andra

Jämlikhet har varit ett politiskt slagträ i Sverige under nära nog hela efterkrigstiden. Det gäller för de politiska partiernas företrädare att framstå som mest jämlik.Jämlikhet är målet. Åtminstone i teorin. I praktiken visar oberoende undersökningar gång på gång att medborgarrätt fortfarande heter pengar. Så har t.ex organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL)i en undersökning visat på stora brister på lämlkhet när det gäller hälsa och vård mellan dem som har och dem som saknar.

SKL har granskat jämlikheten i vården och konstaterar utifrån de studier som finns att de socialt utsatta ofta får en sämre vård. Och även om det inte är någon nyhet, så är sammanställningen en skrämmande läsning.Konkret innebär det till exempel att lågutbildade personer med lungsjukdomen kol ofta får en mer omodern behandling. De får exempelvis kortverkande luftrörsvidgande medel i tablettform, som inte längre rekommenderas, medan människor med högre utbildning oftare får långverkande nyare mediciner.Även när det gäller cancervården finns stora brister i jämlikheten.Överlevnaden för dem med högsta inkomster ligger på 76 procent tio år efter konstaterad cancer, medan av dem med lägsta inkomster ligger överlevnaden på 35 procent ungefär efter tio år. Det är en väldigt stor skillnad, och det kan man ju fundera på vad det beror på och varför det blir så. Min teori är att vi har nu två val i rad röstat fram politiker som torgför idén om att du får skylla dej själv. Det märks på en mängd områden. Avgifter i stället för gemensam finansiering, bostadsplanering och här alltså; är du sjuk och fattig så skyll dej själv!

Syftet med rapporten har varit att ta reda på om vården i Sverige ges på lika villkor, till dem som har hög lön och är välutbildade, och till dem som kanske är arbetslösa, födda utomlands eller saknar utbildning. Och vårdens villkor varierar alltså! Hur kan situationen förändras? Enligt Sveriges kommuner och landsting måste vårdpersonalen börja diskutera, analysera och kanske prioritera på nya sätt. Det säger Anders Andersson i SKL:s styrelse.

Jämlikhet och allas lika värde är en central tanke i det kristna evangeliet. Dags kanske för kristna politiker och kristen vårdpersonal att gå före och visa vägen i sådana diskussioner och analyser.