tisdag 28 december 2010

Mellandagstankar

Mellandagarna är dagarna mellan annandag jul och nyårsafton. Beroende på hur många vardagar som infaller under dessa mellandagar är det en populär tid att ta ut sparade semesterdagar, eftersom få dagar under vissa år kan ge osedvanligt lång ledighet.I år är det dock en hel arbetsvecka som ska trollas bort i så fall.

Tidigare var det vanligt att besöka en julbock under julperioden.Undrar förresten, apropå det, hur det gått med bocken i Gävle i år. I Helsingör Dagblad är det ingen huvudnyhet. Traditionen bjuder också att under mellandagarna exempelvis besöka släktingar eller baka särskild julmat som gröt, pepparkakor och knäck. En annan, lite modernare tradition är att krossa och äta sitt hemmagjorda pepparkakshus som man har gjort veckan innan eller under julen.

Mellandagarna är också en tid antingen i lugn och ro i familjen, eller en tid för solsemester. SOLSEMESTER!! Smaka på det ordet! Nog hade det väl suttit skönt? I stället för ett annat ord, som också börjar på S. SNÖ, tex... Och så har vi ju reorna förståss.Och allt julklappsbytande. Vad fick du som du vill byta? Såg att några elektronikföretag, t.ex, började sina mellandagsreor på juldagen kl. sju.Förr gick man till julottan vid den tiden. Men varuhusen har ju blivit den moderna männsiskans tempel så.... Men har kyrkan inget som helst motmedel mot köphysterin?

Under mellandagarna infaller också Värnlösa barns Dag. Eller menlösa, som dom kallades förr. Den dagen infaller precis i dag, förresten.Värnlösa barns dag, firas sedan 400-talet i västkyrkan den 28 december för att minnas de barn som, enligt Matteusevangeliet, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus.

Denna dag kallades i Sverige fram till år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt kallas i Finland. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete. Och nog borde väl inte minst kyrkan kraftigare betona den dagen. Detta med tanke på alla oskyldiga, värnlösa barn i världen i dag.Det är t.ex oacceptabelt att asylsökande barn år efter år försvinner i Sverige utan att myndigheterna tar ett samlat ansvar. Av de 660 barn som registrerades som försvunna i Migrationsverkets system under första halvåret i år är fortfarande mer än fyra hundra fortfarande försvunna. Sålda som sexslavar eller utsatta för annan förnedrande behandling, kan man förmoda. Och detta är bara i Sverige......

Man kan också ägna mellandagslunken åt att läsa. Eller lyssna. Jag fick min första ljudbok nånsin i julklapp, och den ska jag börja lyssna på. Det är den förträfflige Torgny Lindgren, som läser sin egen "Minnen". Jag gillar Torgny Lindgren, och inte minst hans röst. Och sen ska jag läsa Broderskapsrörelsens tidning Tro och Politik, som jag gav mig själv i julklapp. Den har fått mycket kritik för att den öppnat för en dialog med muslimerna, men det gör tidningen bara mer spännande och läsvärd.

Vi behöver nämligen mycket mer av dialog i världen. Och mellandagarna ger tid till det också....