söndag 28 februari 2010

Vilodag och verkstadsbesök. Grattis!

Det är söndag i dag. Men inte vilken söndag som helst. OS slutar med bl.a femmilen för herrar, ett kraftprov, och alltid en av spelens höjdpunkter. Och så är det Öppet Spår. Ett minst lika stort kraftprov för de många tusen, som i dag åker sträckan Sälen- Mora, nio mil på skidor. En mej närstående son åkte Öppet spår för några år sen, och jag fick då på nära håll se det fantastiska skådespelet. Och sonen åkte väldigt bra dessutom!

Men framför allt så är det söndag i dag. Söndag och vilodag. I Bibeln kan vi läsa ( gör gärna det!) om hur Gud skapade världen på sex dagar. Hur det gick till kan vi ta vid något senare tillfälle. Och så vilade han på den sjunde dagen. Och precis som det finns en tanke bakom allt, som Gud gör och gjort, så fanns det naturligtvis en tanke med att göra den sjunde dagen till en vilodag. Olika religioner har olika dagar som vilodag, muslimerna vilar på fredag, judarna tar igen sig på lördag och för oss med kristen bakgrund och tradition är det söndagen som är vilodag. Tanken är alltså att vi ska vila en dag varje vecka. Inte spika på huset, inte storstäda garaget eller bilen, utan just det: VILA! Och aldrig har väl vilandet varit så viktigt och angeläget som nu, när de flesta av oss nästan stressar ihjäl oss på jobb, med klättrande i karriären, med skjutsande, hämtande och lämnande, med shoppande och med en massa annat. Så du; vila i dag! Du kan vila på många sätt, men det viktiga är att du återhämtar dej, och får nya krafter inför nästa veckas minst lika stressande schema. Får jag kanske föreslå ett verkstadsbesök. För själen!

Det finns säkert själaverkstäder närmare än du tror. Dom kallas ofta kyrkor. Den stora katedralen på höjden är en, den lilla kyrkan ute på landet en annan, och huset, ofta med texten ”Frälsningsarmén” på, är en tredje verkstad i samma verkstadskedja. Passa dej bara för verkstadslokaler som heter Rikets Sal eller ståtar med det långa namnet Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Dom gör ett dåligt jobb, eftersom dom har felaktiga manualer.

I kyrkoverkstäderna jobbar man just i dag med ”den kämpande tron”. Man läser texter om människor som verkligen kämpat. Precis som Du! En heter Elia, som av allt att döma har drabbats av en utmattningsdepression. Han lägger sig helt enkelt ner under en ginstbuske och bara somnar ifrån alltihop. Och vem har inte haft lust till det ibland. En annan text i kyrkoverkstaden handlar i dag om den namnlösa kvinnan, som tränger sig in i farisén Simons hus och bara gråter vid Jesus fötter. Gråter av utmattning. Känner du igen dig?
De människor, som beskrivs i dagens texter är varken starka eller modiga. Dom är som vi! Men traditionen har bevarat deras minne och burit dem rakt in i Skriften, till tröst för alla oss, som av och till känner oss lika darriga och trötta som de.

Och det fantastiska är, att dom under sitt verkstadsbesök får känna hur krafterna fylls på, och hur livsmodet återvänder. Kraftdepå och livsmodspump. Tänk om det är det som erbjuds i det där huset, som du så ofta gått förbi, och där människor, som du aldrig riktigt vågat närma dej, går ut och in....

I dag är det söndag så då har du faktiskt tid. Testa ett verkstadsbesök för själen! Och du: Det kostar ingenting så GRATTIS!!