söndag 27 juni 2010

Ibland tror man inte att det är sant

Att höra fel är högst mänskligt, och även det man tror att man ser, kan ibland visa sig vara en synvilla. Således är det nog klokt att möta det man tror att man hör och och det man tror att man ser, med en sund skepsis.

Men när detta är sagt är det absolut sant att Tyskland i gårdagens ena åttondelsfinal förvandlade England, detta fotbollens hemland på jorden, till högst medelmåttiga bollsparkare. Jag talar fotbolls-VM nu, för den fåkunnige. Sant är också att den uruguayanske domaren gjorde sig skyldig till en av fotbollshistoriens formodligen största missar, när han bestal England på ett alldeles regelrätt mål. Hela världen såg att det var mål utom den uruguayanska domartrion.Inte för att det förmodligen hade påverkat resultatet, därtill var Tyskland alldeles för överlägset, men ändå.....Och nog är det väl märkvärdigt att man inte ska kunna införa videokameror för efterhandskontroll i fotboll. Hockeyn kan ju. Skärpning nu, herr Blatter!!

Och i den andra åttondelen var väl Tevez 3-0-mål för Argentina mot Mexico av den kalibern att man knappt trodde det var sant. En sån pärla....... Och i nästa omgång möts Tyskland-Argentina. Det ÄR sant!!! WOW!!!!

Och inte kan det väl heller vara sant, att vältränade fotbollsartister behöver falla som furor,varje gång dom får minsta lilla knuff i ryggen. Vi andra vänder oss ju knappt om när vi fär betydligt tuffare knuffar på helt andra kroppsdelar i snabbköpskön eller på bussen.... Videokameran igen, min gode Sepp!

När man sen läser eller hör om hur många miljoner kronprinsessbröllopet kostat oss skattebetalare, då tror man knappt att det är sant heller. Bara polisinsatserna kostade ungefär 20 miljoner,och det tror man väl inte kan vara sant. Men det har ju stått i tidningen så.... Min farmor, som dog 1958, sa ofta, när något kom på tal, att det har ju stått i tidningen, så det måste ju vara sant. Men det var då det.På femtiotalet,alltså. I dag är medias behandling av en fråga absolut ingen garanti för sanningshalten, och journalister är heller inga kronvittnen för att det som sägs eller skrivs verkligen är sant. Det kanske bara är sannolikt, som Tage Danielsson sa under dubbelgöken en gång. Därför vet man inte vad man ska tro om kronprinsessbröllopet. Annat än att dom faktiskt blev gifta. Lyckligt, vågar vi förmoda, också.....

I dag fyller Emmely, mitt och mormors yngsta barnbarn, fem år. Lilla Emmely är faktiskt fem och inte alls liten längre. Ibland tror man inte att det är sant, och sällan har väl dagens bloggrubrik passat bättre... Det var ju alldeles i går som Nicklas fick en lillasyster. Men åren går, och det är bara jag som inte blir äldre.

Och vad ska man tro om alla opinionsmätningar som avlöser varann, nu inför valet? Ingenting annat än att valet säkert blir en rysare. Nånting kanske klarnar i Almedalen, och då kan man väl tro eller åtminstone hoppas, att Mona stiger fram som en naturlig efterträdare till Reinfeldt som statsminister.För en efterträdare med en annan färg behövs verkligen om de mångas utanförskap ska kunna brytas. Alliansen myntade väl det uttrycket, men det är också det enda dom gjort åt utanförskapet. Annat än möjligen förrvärrat detsamma.

Och vädret då? Ibland tror man inte att det är sant heller. Varken i vintras, när midvinternattens köld var hård och snön hotade att dränka både stad och land. Den sista hopplogade snöhögen, täckt av grus och annan skit, smälte för övrigt i Dalarö härom veckan bara. Eller på sommaren i Nordsjälland. Sol från en klarblå himmel och mycket sommar varje dag! Men bara 12 grader i Öresunds vatten vid Langebro.

Och mycket, mycket annat tror man inte heller är sant ibland. Tänk efter bara......