lördag 30 oktober 2010

En inte alldeles vanlig dag

I dag år 1735 föddes John Adams. Bara det gör ju den här dagen till en inte alldeles vanlig dag. Han var ju dessutom USA:s president 1797-1801, och amerikanska presidenter föds ju inte varje dag. Och Glenn Hysén har födelsedag i dag. Då vet jag åtminstone en som gärna vill gratulera..... Dessutom återgår vi i natt till svensk normaltid. Hur var det nu man skulle göra för att bli normal igen? Jo visst ja; man ställer tillbaka utemöblerna på hösten, och alltså ställer vi tillbaka klockan i natt. Klockan tre blir klockan två helt plötsligt.Varför är förresten vintertiden mer normal än sommartiden? Det är kanske det lutherska arvet som gör sig påmint.Mörkt och lite jobbigt ska det vara, inte alltför ljust och lustfyllt.

I dag tar också MoDo:s måltorka i elitserien slut. Så alldeles vanlig är inte dagen på det sättet heller. Men det kanske blir den gamla vanliga visan i stället; Femte matchen utan mål. Då vet jag åtminstone en som blir glad.... Väl inne på sportavdelningen så har ju bandysäsongen dragit igång. När jag flyttade till Uppsala på 60-talet, såg jag mitt livs första bandymatcher, och blev om inte frälst så i alla fall lite förtjust. Då var det Sirius och i dag är nog Haparanda/Tornio, som är favoritlaget. Varför vet jag inte, men det är nog mina norrländska rötter, som gör sig påminda. Varken Sundsvallsgiffarna eller Haparanda/Tornio är ju Sveriges bästa lag i sina respektive sporter än, men mitt hjärta klappar ändå för dem. Så nu ska vi bara ha upp giffarna i högsta serien också så.....

Om den här dagen hade varit en vanlig dag hade jag nog börjat med lövkrattningen i dag. men nu är det inte en alldeles vanlig dag så det får anstå. Barnbarnen ska ju ha nåt att göra i nästa vecka också. Barnabete? Inte alls, men ett fint tillfälle att umgås.

I dag får man också veta att Zlatan är en en populär fjärde vis man i italienska julkrubbor!!! Det är tydligen sed i det katolska Italien att man förser sina jukrubbor med en fjärde vis man, en personlig favorit. Men Zlatan i en julkrubba?? Så en inte alldeles vanlig dag minsann.... Alldeles vanligt är det väl inte heller att pölsa och korv från Bastuträsk får pris. Men i dag får dessa läckerheter nån sorts utmärkelse. När jag läste det blev jag plötsligt alldeles våldsamt sugen på pölsa. Varför äter man inte såna läckerheter nu för tiden. Pölsa, rotmos med fläsklägg och levergryta. Vart har sånt tagit vägen?

En ganska vanlig dag är det ju numera när drevet på moderaternas nya partisekreterare går vidare. Jag vet inte om jag tycker att hon ska avgå, men lite aningslöst var det väl att som miljöpolitisk talesperson låta sig bjudas av Shell. Men Reinfeldt har väl ingen riktig näsa för utnämningar, och korruption är ju nåt som bara förekommer i andra länder.

I dag är det +10 grader. Den 30 oktober. Så en alldeles vanlig dag är det väl inte. Men en vanlig promenad ska det bli denna inte alldeles vanliga dag.