söndag 6 juni 2010

När är det lämpligt att tycka?

Jag har hållit inne med mina synpunkter på det förestående bröllopet länge, men nu känner jag att det är läge att tycka till. Kanske ska tillställningen skrivas med stora bokstäver förresten? BRÖLLOPET.

Först som sist ska då sägas att jag unnar Victoria och hennes Daniel allt gott inför framtiden. Det är alltså inte på något sätt deras beslut att förena sina öden, som stört mig. Det är mera själva institutionen monarki, som den senaste tiden kommit att framstå i en allt orimligare dager och som jag, för min själsfrids skull, nu tycker till om.

Tycker jag alltså; att ingen skall kunna ärva ett ämbete, allra minst som statschef. Det brukar framhållas att kungafamiljen representerar Sverige. Kan så vara, men då borde väl Sverige i val få avgöra av vem eller vilka vi ska representeras.

Tycker jag vidare; att eftersom monarkin lever på mina ( och dina) skattepengar vill jag också i val säga mitt om om hur dessa pengar ska användas. Ingen frågade t.ex om de ett tusen handblåsta dricksglas,till ett värde av 300000 kr, som brudparet fick i gåva av svenska folket, var den gåva detta svenska folk ville ge. Vad i allsin dar ska dom förresten med ett tusen dricksglas till??

Tycker jag dessutom att, vilket är mycket allvarligare än dricksglasen, monarkin är ett allvarligt brott mot allt vad demokrati och jämställdhet heter. I Danmark smusslade man undan tronföljaren, prins Knud, som ansågs lite tafatt,( det är så det beskrivs i den danska historieskrivningen) genom att helt enkelt ändra tronföljdsordningen och göra den nuvarande drottningen till tronföljare. Detta skedde inte i en mörk forntid utan 1953! Vad skulle hända i Sverige om Victoria och Daniel skulle få en tronföljare, som anses lite tafatt, och vad skulle den samlade handikapprörelsen då säga? Monarki eller inte handlar i grunden om människosyn.

Tycker jag dessutom: synd om Daniel. Han blev förälskad i en ung kvinna, som besökte hans gym. Denna förälskelse har lett till att han har fått ge upp alla sina egna ambitioner. Hans framtida liv blir att som prinsgemål gå 1,25 m snett bakmom sin fru genom livet. Samt klippa band, vinka på rätt sätt samt ta i hand. Men det kommer han säkert att klara. Han genomgår ju nu en majestätsutbildning. I denna utbildning torde dock inte ingå kunskap om kung Edward VIII av England. Han abdikerade 1936 och valde kärleken till Wallis Simpson i stället. Och han var ändå både kung, kejsare av Indien och trons försvarare ( Edward the Eighth, by the Grace of God, of Great Britain, Ireland and the British Dominions beyond the Seas, King, Defender of the Faith, Emperor of India.) Victoria är dessutom släkt med dennne kung Edward.....

Om jag nu ska tycka så är det väl snyggare att göra det nu innan BRÖLLOPET än att blogga den 19 juni. Det är förresten min och hustruns förlovningsdag, och det är i sanning något att fira. Om jag nu kan slita henne från TV-fåtöljen och BRÖLLOPET....

Det börjar också snart att bli lämpligt att tycka om fotbolls-VM. Det blir Brasilien-Spanien i final. Kom ihåg var ni hörde det första gången. Undrar förrresten om Hans Kunglig Höghet, Prins Daniel, Hertig av Västergötland, håller på Ockelbo IF? Dom spelar i div 6, Gästikland, och efter fem raka segrar förlorade dom i går mot Gävle Latino. Men i majestätsutbildningen kanske ingår att lära sig att hålla på Djurgården. Det brukar dom kungliga göra.

Men till fotbolls-VM finns det anledning att återkomma med flera tyckanden.