torsdag 13 januari 2011

Att plundra eller inte plundra

Vart har alla julgransplundringar tagit vägen? Julgransplundring var ju en fin gammal tradition, som innebar att man "klädde av" och "kastade ut" advents- och julsakerna på tjugondag Knut, som infaller just i dag, den 13 januari. Den traditionella julgranen "kastas ut", medan plastgranen, julgransfoten, adventsljusstaken och mycket annat av julpyntet ställs undan till följande jul.

Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period av julfirande som inleds med första advent. Perioden omfattar advent, Lucia, jul, nyår och trettonhelgen. I samband med julgransplundringen ordnades i min barndom, särskilt för mindre barn, dans kring granen, olika lekar, rivning/uppätande av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm och öppnande av fyllda smällkarameller. Detta skedde både i hemmen och i offentliga sammanhang som Folkets hus, förskolor, skolor, sportklubbar och kyrkor. För mig spelade den kommunala julgransplundringen på torget en alldeles speciell roll, ett alldeles speciellt år, förresten, Men det har jag ju redan nämnt om i något annat sammanhang.....

Traditionen har sitt ursprung i att man ursprungligen hängde bland annat äpplen i granen. Man plundrade alltså granen på godsaker och åt upp dessa. Ett annat ord för julgransplundring är julgransskakning. Och barren efter en skakning brukar finnas kvar i skrymslen och vrår under lång tid, hur väl man än städar.

En riktig julgransplundring kunde dessutom, och kan väl fortfarande, ge lite kraft inför oxveckorna. För dom är över oss nu. Och i år är dom fler än vanligt. Det är ungefär 100 dagar kvar till nästa sammanhängande ledighet, Hundra dagar eller 15 veckor. Och det får vi kanske ge kyrkomötet i Nicea 325 skulden för. Ofta hänvisar man nämligen till, att det vid det första konciliet i Nicaea år 325, skulle ha beslutats om att påskdagen skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Men något sådant beslut finns inte bevararat i de protokoll som finns efter det kyrkomötet. Men så räknar man, och det tidigaste möjliga datumet som påskdagen kan infalla på är den 22 mars och det senaste är den 25 april. Mitt emellan dessa båda datum ligger den 8 april, som på sätt och vis alltså kan sägas vara det mest typiska påskdagsdatumet. I år infaller påskdagen den 24 april, så i år är oxveckorna nästan så många och så långa, som dom kan vara!!! 15 veckor av gråslaskigt vinterväder innan det blir sol, ägg, påskris och påskkäringar – och en längre ledighet. Då är det ganska skönt att vara pensionär, faktiskt.

Men mörkret, snön och vintern drabbar oss alla lika, och därför gäller det nu att göra allt för att förgylla vardagen och hålla humöret uppe. Så varför inte börja med att plundra.....