måndag 12 juli 2010

SLUT

Det är slut nu! På fotbolls-VM, alltså. Och av 32 lag blev det till slut Spanien kvar.GRATTIS SPANIEN! Världsmästare i världens största sport! Kan det bli större? Spanien blev bättre och bättre. Från premiärförlust mot Schweiz till finalseger mot Holland. Bäst när det gäller..... Fast lite synd får man ju tycka om Holland. Tredje finalförlusten. Sen kan jag inte heller förstå, varför man inte kan införa sudden-death även i fotboll. I sak hade det inte inneburit mer än fem minuter i går, men det är mera principen. Principen, Sepp Blatter, principen. Och så skulle man ju slippa den fruktansvärt orättvisa straffläggningen. Det är väl inte orsak till en straffspark att man inte lyckats avgöra efter 120 minuters spel. Men FIFA tycks vara ett stockkonservatismens fäste av världsklass...... Och fotboll är ju också en engelsk företeelse i grund och botten.

Floppar då? Italien och Frankrike naturligtvis.Och Danmark var om inte en flopp så en liten besvikelse. Klart sämre än i kvalet, där dom ju matchade Portugal och skickade Sverige in i fotbollsskuggan.
När det gäller Italien och Frankrike så är det kanske för många storstjärnor, som inte kan anpassa sig till att spela i ett nytt lag, landslaget. Och i så fall är det ju förbundskaptenen, som bär ansvaret. Erik Hamrén menar t.ex. att man kan inte behandla alla lika i ett lag. Såna som Zlatan måste få det utrymme, som deras stjärnstatus kräver. Rätt, men mycket osvenskt sagt. Och hur gör man när laget består av elva Zlatan?? Och jag undrar hur tyske Löw burit sig åt. Av ett lag bestående av järnkaminer, där såna som Sigge Parling och Prawitz Öberg skulle ha platsat, har Löw fått fram ett gäng lekfulla kreatörer, som tycks ha roligt också. Ett tyskt lag som har roligt när dom spelar. Vem trodde det var möjligt? Jo, han har pensionerat nästan ett helt lag. Hörde du det, Hamrén? Titta i U-20truppen i stället för i listan över spelade landskamper!

Är flipp motsatsen till flopp? Om det är så, så blir väl Uruguay och Paraguay båda två turneringens flippar. Små länder med lite folk, men med en ljuvlig fotbollskultur. Ska bli intressant att följa dem. Och Afrika kommer på bred front...

Och slut är det också i Almedalen. Av det som började med att Olof Palme avslutade sin semester med ett tal från ett lastbilsflak i Almedalen har det blivit.... ja jag vet inte vad. Och under ett valår blir det ju ännu värre. I år blev alla partier välfärdens ambassadörer, plötsligt. T.o.m moderater och kristdemokrater, som väl knappast har kunnat stava till ordet välfärd ens, tidigare. Och kommunerna, som tidigare inte behövt några extra tillskott, ska också få av rikshushållare Borg. Allt åt alla, plötsligt. Men när Göran Hägglund, den mest konservative av alla blåfärgade i alliansen, plötsligt börjar citera socialistiska deviser om förmåga och behov, då känns det nästan som att höra någon svära i kyrkan..... Blodet isar sig nästan.

Men det är bra, att alla nu tycks vara åtminstone nästan överens om nya tag för skolan. Kontroll och krav behövs i den verksamheten, som uppelevs oengagerande och tråkig av så många. Men också mycket av kreativitet och lust.Och där har ju major Björklund varit pådrivande, det medges utan omsvep från denna penna.

Och så fort det kan bli slut. En familj som vi umgås med, fick häromdagen telefon om att farfar i familjen drunknat. I kyrkan sa man förr att "må vi så betänka vår egen förestående bortgång......" Så sant även mitt i den ljusaste och varmaste sommaren. Så sant.....