onsdag 7 juli 2010

Det beror på hur man ser det

I söndags, när Fredrik Reinfeldt och moderaterna, enl. Reinfeldts egen utsago det enda arbetarpartiet, inledde veckan i Almedalen i söndags, passade Radioteatern på att sända dramatiseringen av Kertstin Thorvalls roman "När man skjuter arbetare". Boken gavs ut 1993 och är Kerstin Thorvalls skildring av föräldrarnas äktenskap, 1930-talets klassamhälle och skotten i Ådalen. Hon belönades med Moa Martinson-stipendiet för romanen. Det var en högerregering som var ytterst ansvarig för morden på svenska arbetare, och vi har en högerregering i dag. I dag skjuter man inte arbetare, man utförsäkrar dem och ställer dem på bar backe i stället. Men arbetsmarknadsministern sa ju redan innan året började att 2010 skulle bli ett skitår. Så; bra eller dåligt av Radioteatern och Sveriges Radio. Det beror på hur man ser det. Jag säger bara: samma höger nu som då.

Och Holland gick till VM-final. Bra eller dåligt? Det beror på hur man ser det. Jag tycker nog att det är så där..... Det hade varit kul med uppstickaren Uruguay. 3,5 miljoner inv. och 41000 licensierade fotbollsspelare. Och nästan VM-final. Men Holland var snäppet bättre och så var det ju van Bronckhorsts 1-0-mål. En av de mäktigaste pärlor man sett på länge. Det skjöts fler såna förr..... Och du som tror att jag är en nostalgisk tillbakablickare, behöver bara ta en titt på dåtidens skytteligor.

På Facebook har jag redan flaggat för att jag ska starta en grupp för alla som tycker som jag. Nämligen att man ska ersätta inkast med inspark från sidlinjen. Nu vet jag inte hur man gör när man startar facebookgrupper så det får nog vara, men inkasten har blivit nåt helt annat nu än då. Då var det viktigt att man stod där bollen passerade sidlinjen, att man hade hela bollen bakom huvudet och båda fötter bakom linjen, och att man kastade med båda händerna.Annars dömdes det fel inkast. Det döms aldrig för fel inkast nu för tiden, utan inkasten blir långa målchanser i stället, och då är det bättre att man får en inspark från sidlinjen. Men herr Blatter har ju inget världsrekord i nytänkande, så.... Bra eller dåligt? Det beror på hur man ser det.

Jag undrar också om det närmar sig värmerekord. Åtminstone ser min trädgård ut som om det är så. Brun och förbränd, nästan lite som en öken. Bra eller dåligt? Det beror väl på hur man ser det. Bra för solälskare som jag, men dåligt för de kämpande blommorna och växterna i våra rabatter.

Men rådjuren i denna så soltorkade trädgård tycks inte bry sig. Dom traskar obekymrat omkring i trädgården och slafsar i sig av våra blommor. Nästan varje natt.Och om man nån gång kommer på deras kriminella verksamhet flyttar dom sig bara motvilligt en liten bit bort från den syltburk där dom ertappades med fingrarna i. Vilken dålig liknelse förresten!! Stilbrott! skulle Lill-Klas ha skrivit med röd penna i marginalen. Det var säkert bra att han gjorde det ibland, inte dåligt.....

Så romantiskt det måste vara med rådjur i trädgården säger våra vänner i stan. Det säger dom för att dom bor i stan och inte har några rådjur i trädgården.. Så det beror också på hur man ser det.

Och i Almedalen tuffar det på. Nu slåss Folkpartiet och Kristdemkraterna om vem som helst vill att de gamla ska få rätt att komma ut varje dag och att dom ska få rätt att välja vilken mat dom ska få äta. Naturligtvis bör dom ha den rätten, men lite märkligt är det ju, att just dom partierna ropar på lagstiftning, dom som redan tycker att staten lägger sig i för mycket. Men det är bra att dom slåss inbördes. Det beror visserligen på hur man ser det, men borgarna brukar börja slåss inbördes innan det är dags för val.

Undrar om inte den här drapan håller på att bli för lång nu.... Drapa förresten. Undrar om Lill-Klas hade godkänt det ordet. Drapa (isl. drápa) var i fornnordisk skaldedikt ett högstämt kväde, ofta tillägnad en kung eller en jarl. Numera även namnet på en typ av kortnovell, som består av exakt 100 ord. Så den här drapan har blivit för lång. Och det beror inte på hur man ser det... Det är bara att räkna.