Frälsningsarmén har valt en ny general och världsledare. Normalt väljer inte organisationen sina ledare, utan som en följd av den militära hierarki, som redan 1878 blev rörelsens modell, utses ledare och beordras till sina uppgifter. Men när det gäller den allra högsta ledarfunktionen, generalen, ( man håller sig med bara en sådan) så väljs den. Visserligen inte i nån sorts allmänna val bland alla medlemmar, utan av Höga Rådet, men ändå ett val. Höga Rådet består av organisationens toppledare från olika håll i världen , den här gången 109 personer, 57 kvinnor och 52män. Och valet föll alltså på en kvinna, kommendör Linda Bond. Att en internationell organisation med mer än en miljon medlemmar och med verksamhet på alla kontinenter, leds av en kvinna är naturligtvis mycket ovanligt, men redan grundläggaren, William Booth sa ju för 150 år sedan att ”många av mina bästa män är kvinnor” Det är också tredje gången rörelsen leds av en kvinna.
Men, och ett sådant finns det naturligtvis. Man skall ju inte tala om kvinnors ålder, men Linda Bond är 64 år när hon tillträder sitt ämbete, och det är för gammalt, när en överlevnadsfråga för rörelsen är att rekrytera unga människor. Då behöver man också satsa på ett ungt ledarskap, och det har man inte gjort den här gången. Heller!! Linda Bond var dock i gott (?) sällskap. Av de nio kandidater, som Höga Rådet valde emellan, var två (2) födda på 50-talet medan de övriga sju var fyrtiotalister.
Frälsningsarmén har aldrig varit så stor som i dag och räknar mer än en miljon medlemmar i 123 länder i alla världsdelar. Tillväxten sker i Afrika och delar av Asien, men ingen av de generalskandidater, som Höga Rådet valde emellan, kom därifrån. Den nyvalda generalen , är själv kanadensare, och har ingen personlig erfarenhet av arbete i den del av världen där Frälsningsarmén växer. Som ledare för Fräsningsarmén i den del av Australien, som nyligen drabbats av svåra översvämningar, har hon däremot färsk erfarenhet av att leda det hjälp- och biståndsarbete, som blivit ett av rörelsens främst kännetecken på många håll i världen. Hur var det Winston Churchill sa? "Där det finns ett behov, där finns Frälsningsarmén….."
Den nyvalda generalens första uppgift brukar vara att utse sin stabschef, som då blir rörelsens nummer två. En förhoppning är då, att Linda Bond utser en yngre ledare från ett land i Afrika eller Asien. Det skulle vara en kraftfull signal om i vilken riktning utvecklingen måste gå.
Frälsningsarmén i Sverige leds också, sedan i dag faktiskt, av en kvinna, kommendör Marie Willermark. Hur kommer det att märkas att det är två kvinnor i ledningen av organisationen? Spännande både för feminister och andra. Kyrkorna har ju annars inte varit mer kända än andra organisationer när det gäller att satsa på kvinnligt ledarskap.
Kvinnor i toppen. Nu väntar vi bara på 70-talsgenerationen. Ledarskap kräver nämligen också erfarenhet. Och sånt skaffar man sig med tiden som redskap.Så 80-talisterna får ge sig till tåls och vänta. Och i väntan på nödvändiga reformer: Congratulations to the general-elect! And God bless You!