söndag 13 december 2009

Utsikt från en gryta......

Dom finns där alla.... Sjuåringen, som frågar mormor,tonårstjejen, som aldrig sett nån förut, han i karriären, som vill visa sin medkänsla, och pensionären, som stannar till och pratar en stund, kanske för att berätta nåt minne från andra grytor.
Frälsningsarméns julgrytor är på plats igen för att ta sin plats som en gammal invand jultradition. I mer än ett hundra år har julstressande svenskar mötts av uppmaningen att "hålla grytan kokande", och i år har grytan dessutom lagt till att vi ska "handla" rätt", och tänka på någon som har det svårt, när vi köper våra julklappar.

Men julgrytan är inte bara och inte främst en gammal jultradition. Den är en påminnelse om en välfärd, som aldrig varit heltäckande och gällt alla, och som i dag visar större brister än på mycket länge. Köerna av människor som söker hjälp till jul hos Frälsningsarmén är längre än kanske någonsin sen 30-talets krisår, och det är alls inte bara uteliggare och psykiskt sjuka, som står i dessa köer. Nej, där står Svensson, som gör absolut allt han eller hon kan för att klara sin vardag, men som inte lyckas. Hur gärna tvåbarnsmamman än vill, så finns det inga pengar varken till julmat eller till den minsta lilla julklapp åt barnen. Vad regeringen än säger, så har arbetslinjen inte hjälpt henne det minsta lilla, och försäkringskassan har inte hunnit med.... Dessutom går kanske fru Svenssons sjukskrivningsperiod ut vid årsskiftet. Men då är det väl tur att sjukförsäkringsminister Husmark-Perssons bro från försäkringskassan till arbetsförmedlingen finns.... Nej, man kan bli upprörd för mindre. Heligt vred var ett uttryck, som användes i kyrkan tidigare, och det är nog dags att plocka fram det igen. Och hur var det han sa, när han stannade till vid grytan för några år sedan? Det är tur att Ni finns, men synd att Ni ska behövas. Jo, så är det nog.

Våra pass vid julgrytan vid Odenplan är 90 minuter långa och i går hann det bli ganska kallt innan mina minuter hade gått. För några år sedan kunde alltfler kårer stå inomhus i gallerior och köpcentra, men sedan privatiseringsvågen gått fram även över dessa,har vi blivit utsparkade från de flesta köptempel. Utsparkade i den kyla som går fram över landet. Men folk är oerhört vänliga mot oss, där vi står och småhuttrar för medmänniskans skull. Nästan bara vänliga kommentarer och uppmuntrande tillrop. Vi tycks tillhöra den jul, som så sent som på Karl-Bertil Jonssons tid ännu firades till minne av Jesu födelse. Vi tror faktiskt att det fortfarande är så, och det är därför vi står vid grytan.Vi tror att det finns en god Gud, som vill alla människor väl. Men han behöver händer och fötter som blir Hans budbärare. Alltid och även i jultid.

Så Du; Håll grytan kokande och Handla rätt i jultid du också!!Och tack för din gåva! Och hittar du ingen gryta, så kan du skicka Ditt bidrag till Frälsningsarméns konto 900480-5.