söndag 20 juni 2010

Dagen efter

Systembolaget säger i sin reklam att "det är kvällen före man bestämmer hur man ska mån dan efter" I dag är det dagen efter och jag mår alldeles utmärkt. Men det var ju en alldeles särskilt speciell dag i går, den 19 juni. Det var vår förlovningsdag. I går för 46 år sedan förlovade vi oss i en liten lägenhet på Börjegatan i Uppsala efter en trevlig midsommarafton ute på Frälsningsarméns barnkoloni utanför Uppsala. Vreta? Kan det ha hetat det? En speciell dag....

Men det var ju också den dag, För 35 år sedan, som FN:s internationella kvinnokonferens i Mexiko City öppnades. 5 000 deltagare från omkring 130 länder deltog. Chef för den svenska delegationen var socialdemokratiska biståndsministern Gertrud Sigurdsen, men även statsminister Olof Palme deltog. I sitt tal framhöll han att kvinnors frigörelse även hängde ihop med kampen för jämlikhet och mot fattigdom. En viktig dag och en livsviktig kamp, och den kampen fortsätter.

För 60 år sedan, den 19 juni 1950, överlämnades Israels utredning om mordet 1948 på Folke Bernadotte till utrikesminister Östen Undén, utan att peka ut några misstänkta. Bernadotte hade varit FN-medlare i kriget mellan den nya staten Israel och de arabiska grannländerna. 40 år senare framträdde två av mördarna från den israeliska terrororganisationen Sternligan i tv och beskrev mordet som en nödvändig avrättning...... Ockupationen av Gaza är ju också nödvändig, och Israel vill själv utreda vad som hände i samband med "ship to Gaza"-operationen.....

Och i dag för 80 år sedan, 1930, avslog det brittiska parlamentet förslaget om att minska anslagen till arbetslöshetskassorna. Förslaget kom från det konservativa partiet, som ju regerar England även i dag. Och som hotat med åtstramningar.

Och på tal om England så belutade man efter många års kvinnokamp den 19 juni 1917, att kvinnor skulle få rösträtt. Men 30 år skulle dom vara.

Men medge att det inte var det du trodde att jag skulle blogga om! Utan om att det var den 19 juni 2010 som hon äntligen fick sin prins. Och man såg verkligen på dem att dom längtat många dagar före att det i dag skulle vara dagen efter. Och älskarna av glamour och glitter fick ju verkligen sitt från tidig morgon till sen kväll. Liksom säkert skvallerpressen. Redan i dag har DN, som ju i vanliga fall är ett tämligen vederhäftigt organ, en 36-sidig bilaga att spara. Man kan ju bara ana hur det blir när Svensk Dam och Hänt kommer ut!!!!!

Och kungar, drottningar, prinsar och prinsessor finns det många fler av än man anar. tydligen. Man är då lika med jag. Dom blir inte ex när dom förlorar sitt rike, och därför har vi såna av såväl Rumänien och Serbien som av Grekland och Bulgarien.Alla om inte stabila aå dock republiker sedan länge. Madeleine var kanske den enda kunglighet som var ex då. Ex-festmö, heter det så?

Och Prins Daniel blev serafimerriddare på vägen från altaret till kyrkporten i Storkyrkan. Undras hur det gick till egentligen. Det var väl någon, som behängde honom med serafimerbandet och stack fast serafimerkraschanen i all hast. Och serafimerorden som ändå är den högsta svenska utmärkelsen, och då kunde man väl ha väntat sig lite pompa och ståt över det också. Och serafimerriddare tituleras Herr, så i vissa lägen får prinsen behålla det han gick in i kyrkan som.

Det är också dagen efter Danmarks seger. Med 2-1 sparkade man ut Kamerun ur VM. Jag hade tippat Kamerun som grupptvåa efter Holland, men nu blir det Japan och Danmark som gör upp om en plats i åttondelsfinalen. Danmark tack vare Dennis Rommedahl. Och det var honom väl unt att få avgöra. Han har länge varit det danska lagets speciella hackkyckling. "Det är väl mitt fel om världen går under 2012 också", sa han själv innan dagens match.

Och i dag är det också dagen efter den årliga kollen av hur det egentligen står till med lutande tornet i Pisa. Varje år sedan 1911, den 19 juni, klockan fem på morgonen, mäter forskare från stadens universitet lutningen på tornet. Samt dess allmänna kondition. Det 55 meter höga tornet började byggas 1173, men bygget avbröts redan efter tre våningar då tornet började luta. Drygt 100 år senare återupptogs bygget som färdigställdes i mitten av 1300-talet. Tornet har slagsida med hela fem meter åt söder, en slagsida, som dessutom ökat med åren. 1994 lades 600 ton blytackor under tornets nordsida. Det fick lutningen att upphöra. Men året därpå rörde sig tornet igen, och lutningen fortsätter.

Men vi hade nog hört om det i dag är dagen efter det att tornet rasat.......