måndag 4 oktober 2010

Tänk lagom positivt!

Jag träffade Malin Alfvén härom dan. Hon är barnpsykolog eller snarare familjepsykolog, enl henne själv, och jag träffade henne egentligen inte annat än genom TV-rutan. Men det räckte för att ge mig ett positivt intryck av en klok kvinna. Tillsammans med Kristina Hofsten, har hon skrivit en bok som heter Tagga ner, med underrubriken Lagom bra föräldrar är bäst. När man är både farfar och morfar kan man kanske tycka, att en bok om barnuppfostran inte har så mycket att ge, men jag ska, baske mig, läsa boken. Den verkar så full av sunda tankar om att man behöver inte vara bäst, inte helt lyckad, inte alldeles perfekt för att duga. Både som förälder och i största allmänhet. Det är inte ditt fel som mamma eller pappa om din fyraåring slår grannpojken. Du är inte misslyckad som förälder!Och inte heller är du färdig att kasseras om du inte orkar lika mycket när du är 65 som när du var 40. Sluta att jaga din flyende ungdom! Lagom är bäst!

Jag tänkte annars att det här blogginlägget skulle handla om positivt tänkande, och det är väl en positiv tanke att man duger som den lagom-människa man är. Och naturligtvis är tankens makt stor. Om jag tänker "det går aldrig" och gärna då med den där gnälliga närke-dialekten, så går det inte heller. Om jag i stället tänker som min fru: "Det ska gå", så går det mesta ofta mycket bättre. Goda positiva tankar är naturligtvis bättre än mörka negativa tankar.

Det kristna evangeliet är den mest balanserade formen av positivt tänkande som finns. Synd och död är besegrade och Segraren lever. Men det betyder inte att jag, som kristen, inte drabbas lika mycket av sjukdom, stress och annat negativt som alla andra människor. Framgångsteologin, som kom hit från USA på 90-talet påstod det i sin mest obalanserade form, och uppmaningen "Tro mer!" blev ett mantra som påstods kunna lösa alla problem. Är du sjuk?--Tro mer! Fattig?--Tro mer! Har du problem av vad slag det vara må?--Tro mer? Och det kunde ibland sluta i personliga katastrofer för människor, som fick leva med både sjukdom och personliga problem, oavsett hur mycket dom trodde. I stället är det fina i den kristna tron, att Segraren lever och lever med i allt som sker, positivt som negativt.

Men man kan inte tänka bort verkligheten, hur positivt man än tänker. Och, och detta får nu bli ett ord till de nyvalda ledamöter av våra politiska församlingar, som eventuellt, och mot förmodan, läser mina bloggande tankar. Det är verkligheten som räknas, och Sverigedemokraterna kan inte tänkas bort, hur gärna vi än vill det. Dom finns, och dom har mer än 300000 sympatisörer och det måste vi alla andra förhålla oss till. Dom finns i riksdagen och i andra fullmäktigeförsamlingar, även om ni andra, som också finns där, inte ens hälsar på dem. Så hälsa på dom, ta till och med en fika med dom, och behandla dom inte som nåt som katten har släpat in! Ta debatten i utskott och fullmäktigeförsamlingar och visa med argument att era argument håller och har bärkraft. För dom gör väl det? Eller var det där en negativ tanke som smög sig in....? Hade de demokratiska partierna tagit debatten tidigare hade vi kanske inte haft det problem vi lite nymornat ser nu.

Och snart har vi hösten över oss. September och första hälften av oktober brukar gå bra, men jag kan inte förstå, vad Far tänkte på, när han skapade sena oktober och hela november. Och det mörkret går inte att tänka bort, och då gäller det att vara positiv. Mycket positiv, mer än lagom faktiskt. Och om jag orkar göra det, så kanske jag också kan få Karlfeldts ögon:

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Nu äro alla drömbarn döda
som födts ur vårens sköra lek -
likt buskens rosentyll, den röda,
som första skumma natt gör blek.
Men alla starka känslor glöda
som snårens nypon, kullens ek
och hviska varmt i frost och nordan
om gyllne mognad och fullbordan.

Min sång flög drucken kring det bästa
av färg och doft i ängars ljus,
och det var ljuvligt nog att gästa
de många hjärtans honungshus;
nu vill jag, mätt på sötman, fästa
min boning långt från lust och rus
och hvila under fasta bjälkar,
ej under lösa blomsterstjälkar.

Väl mig, då lekens minnen tvina,
att du var allvar och står kvar,
att ingen sol behövs att skina
vår kärlek varm i svala dar!
Hör, himlens hårda väder hvina
sin högtidshymn för trogna par.
Vi le, när jorden reds och darrar;
vår lyckas hus har goda sparrar.


Jag hoppas det!!!

När kulan landar igen eller En nörd talar ut

I våras skrev jag ett blogginlägg, som fick mig närstående vänner att stämpla mig som en nörd.Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotypisk, oftast negativ benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Och detta bara för att jag strax innan fotbollssäsongens början tog mig för att skärskåda några lag lite längre ner i seriesystemet. Hur var läget t.ex. i Heby AIF, Hille och Tyresö FF? Det är väl inget nördigt i det, eller? Jag skulle snarare vilja jämföra mig med Zoran Lukic.Lukić gjorde sig ett namn då han tillsammans med Sören Åkeby tränade Djurgårdens IF. Tränarduon ledde Djurgården till serieseger i Superettan 2000, till Stora silvret 2001, och inte minst till SM-guld 2002 och 2003. Men min jämförelse handlar mera om ett djupt och äkta fotbollsintresse, där en match i divsion 5 kan vara lika intressant, eller varför inte ännu intressantare än en match i serie A eller i La Liga. Detta enl. Zoran själv. Och just nu är han tränare för Lidingös P97. Ett uppdrag som sldrig varken Svennis eller Lasse Lager skulle ta på sig....

Det ligger alltså inget nördigt i att nu titta lite på hur det gick för "mina" lag från i våras nu när kulan har landat igen på de flesta håll. Tvärtom. så är jag skyldig alla(!!!) som följer min blogg detta, tycker jag. Alltså;

I division 1 Norra har det gått ungefär som väntat för Umeå FC. Laget ligger femma när det återstår tre omgångar av serien. En placering som jag tror att man är ganska nöjd med. Sämre har det då gått för Boden. Laget, som heter både Bandyklubb (BK) och Fotbollsförening (FF). Laget ligger sist, och trots en uppåtgående trend på sistone med poäng både mot Hammarby TFF och Västerås, så blir det nog att börja om i tvåan är jag rädd. Bättre har det då gått för Dalkurd i samma serie. Laget, som gått som en raket rakt genom seriesystemet och knappt förlorat en match på vägen. I ettan har det varit tuffare motstånd, men laget har med lätthet klarat av sin första säsong. Det är f.ö. förbluffande hur många lag med starka invandrarinslag, som placerar sig fint i olika serier. Spännande!!

I division 2 Norrland passerade IFK Luleå Skellefteå i sista omgången och de gamla allsvenskarna återfinns nästa säsong i division 1. Grattis säger bloggaren.

I division 3 lyfter jag på hatten främst för Skoftebyn från Trollhättan. Efter vinst med 3-1 mot Melleruds IF på Rådåvallen står laget som seriesegrare i div 3 NV Götaland. Division 2 nästa!! En liten hattlyftning får det också bli för Hille från Gävle. Som nykomlingar i division 3, Södra Norrland, slutade laget som fyra. Bra gjort, men mera mål nästa säsong, tack! Även för Heby AIF i division 3, Västra Svealand gick det väl ungefär som väntat. En femteplats och före t.ex. Råsunda var inte så tokigt. Som väntat gick det väl också för Tyresö FF i division 3, Östra Svealand. Laget, med en fantastiskt fin ungdomsverksamhet och ett sensationellt bra damlag i högsta serien, slutade fyra den här säsongen.

Och så var det då Friska Viljor, laget i mitt hjärta. Efter vårsäsongen såg det katastrofalt ut i division 3, Mellersta Norrland. Sist, med nästan inga hopskrapade poäng. En imponerande höst gav dock en slutlig femteplats, och katastrofen undveks. Nio raka segrar under hösten och en stilig avslutning med 5-2 på bortaplan mot Frösö. Samma lag som man förlorade hemma mot med 0-6 i serieupptakten.

Nu återstår det bara att hålla alla tummar för GIF Sundsvall, i Superettan. Laget har ju i många år haft ansvar för att hålla norrlandsfönstret öppet i Allsvenskan, och det ska förhoppningsvis bli så igen. Speciellt viktigt nu när Gefle ser ut ut att åka ur.....

Bra en stilla undran då till slut; Vad är det för nördigt med det här......?