Tänk vad mycket man inte vet! Hur mycket vet man ju faktiskt inte. Just därför att man inte vet vad man inte vet.Men jag visste inte att det pågår en seriös forskning om lycka. Lyckoforskning är en akademisk disciplin. Det visste jag faktiskt inte.
Jag lyssnade lite halvslött på ett samtal om lycka och lyckoforskning i TV, och det gjorde mig sugen på att få reda på mer om lyckan. Filosofen Bengt Brülde, en av förgrundsgestalterna inom svensk lyckoforskning, menar t.ex att det är själviskt och egoistiskt, ja rent av moraliskt stötande, att vilja bli lyckligare. Han menar att meningen med livet är i alla fall inte bara att vara lycklig. Att vara del i en större helhet, att hitta större mål att leva och kanske dö för, kan vara viktigare att sträva efter. Är det kanske det Jesus menar när han säger att om lärjungarana tiger så ska stenarna tala? Vetenskapen säger det kyrkan borde säga! Och det kanske är så, att den moderna lyckoforskningen ger kyrkan en ny, och kanske sista chans att upplevas viktig för människor igen.
Bengt Brülde har i två böcker fördjupat sig i vad som enligt vetenskapen faktiskt gör oss lyckliga, och i sin tredje bok frågar han sig nu, om det verkligen är rimligt att betrakta den egna lyckan som ett centralt livsmål.I den nya boken som följaktligen heter”Hur viktigt är det att vara lycklig?”, ställer han frågor som hur mycket lycka vi egentligen behöver, hur moraliska vi behöver vara och vad vi bör lägga vår tid, vår energi och våra pengar på. Kort sagt – hur livet egentligen ska levas.
Trenden i samhället är annars en alltmer tilltagande jakt på att få det bra för egen räkning. Men minst lika viktigt för oss, säger Brülde, är att känna ansvar för andra och vår omvärld. Att göra något för att hjälpa människor i nöd och att utveckla sin generositet har i och för sig inte bara effekter på andras lycka utan gör också oss själva lyckligare. Det är också dags, tycker Bengt Brülde, att sätta ”meningstänkandet” på kartan igen.
– Jag tror, säger han, att det är mer fruktbart att fokusera på frågan om livets mening än på vad som gör oss lyckliga eller på vad moralen kräver av oss.
För det behöver inte, menar han, vara en motsättning mellan det lyckliga och det moraliska livet. Det går att hitta en tredje väg att leva, just om man för in begreppet livsmening i bilden.
Lyckliga människor tycks alltså vara dom som är utåtriktade och fokuserade på andra människor. Sådana människor känner också större tacksamhet än andra, vilket ökar deras personliga lycka. Att vara arbetslös och sjuk minskar däremot den personliga lyckokänslan.
Två andra lyckforskare ger oss också rådet att göra "dödsbäddstestet" Tänk dej att du sitter på din egen dödsbädd och ser tillbaka på livet. Ställ frågan: Var det det här livet jag ville ha? Och våga lyssna in svaret.Då kanske det inte är bankkontots storlek som är svaret.....
Och dom lyckligaste människorna i världen finns enl. flera samstämmiga undersökningar i------- Danmark!
Men det är mer man inte vet. Varför det finns så få fotbollsdomare i landet t.ex. Men jag har mina misstankar. Gå och se en match på Söderstadion t.ex. och du får också misstankar....
Men det tar vi sen nån gång.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar